DISTRIBUIȚI

Al treilea echipaj de astronauţi lansat de SpaceX pentru NASA în cadrul unei misiuni ştiinţifice de şase luni pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a părăsit joi dimineaţă avanpostul orbital pentru a începe coborârea înapoi pe Pământ, informează Reuters, potrivit agerpres.

Capsula SpaceX Crew Dragon care transportă trei astronauţi ai agenţiei spaţiale americane NASA şi un astronaut german de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) s-a desprins de ISS la scurt timp după ora 5:00 GMT pentru un zbor care se estimează că va dura mai puţin de 24 de ore.


Citeşte şi: Sajid Javid ‘intră tare’ în spitalele din UK care IGNORĂ relaxarea restricţiilor Covid – Black News

La sfârşitul lunii aprilie, patru astronauţi, trei de la NASA şi unul de la ESA, au ajuns la bordul ISS după ce capsula lor SpaceX a andocat la laboratorul orbital la doar două zile după revenirea pe Pământ a unui alt echipaj. Echipajul Crew 4 a fost întâmpinat la bord de cei şapte ocupanţi de la acel moment ai ISS, cei patru membri pe care i-au înlocuit şi care revin pe Pământ, şi trei cosmonauţi ruşi.

SpaceX, fondată în 2002 de Musk, CEO-ul miliardar al producătorului de maşini electrice Tesla Inc, care a cumpărat recent platforma de social media Twitter, a lansat până în prezent şapte zboruri spaţiale cu echipaj uman, în ultimii doi ani.

Citeşte şi: Fiul lui Trump a fost audiat în faţa comisiei de anchetă privind atacul împotriva Capitoliului – Black News

ISS, cel mai mare obiect artificial prezent în spaţiu, cu o dimensiune similară cu cea a unui teren de fotbal american, a fost ocupată continuu din noiembrie 2000, fiind operată de un consorţiu internaţional condus de SUA şi Rusia şi format din cinci agenţii spaţiale din 15 ţări.

Săptămâna aceasta, Rusia a confirmat că se va retrage de pe ISS, probabil în următorii doi ani, din cauza sancţiunilor impuse asupra sa după declanşarea invaziei din Ucraina. Rusia se află deja într-o fază avansată a planurilor de construcţie a unei noi staţii orbitale. Primul modul al acesteia, construit de corporaţia Energia, are un cost de cel puţin 5 miliarde de dolari şi ar putea să fie lansat pe orbită la orizontul anului 2025.