DISTRIBUIȚI
Council on Foreign Relations

Taxele vamale sunt o „idee proastă”, a avertizat vineri Gregory Hayes, patronul conglomeratului industrial United Technologies care îşi vinde produsele, printre care motoarele de avioane Pratt & Whitney şi lifturile Otis, pe întreg globul, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Domnule preşedinte, este o idee proastă (…) Nimeni nu iese învingător dintr-o strategie ochi pentru ochi în războaiele comerciale”, a declarat Gregory Hayes într-un interviu publicat online vineri de revista Fortune.


Citește și : Cel puțin 16 morți în urma unui incendiu produs pe o platformă de petrol în sud-estul Nigeriei

Consumatorul cel care plăteşte pentru taxele suplimentare asupra bunurilor şi produselor care intră şi ies din Statele Unite, a subliniat el.

„În cele din urmă, taxele (vamale) sunt pur şi simplu o taxă asupra consumatorului. Când cresc costurile echipamentelor noastre de încălzire şi de aer condiţionat, când cresc costurile motoarelor noastre, constataţi asta imediat în preţul noului echipament de aer condiţionat. Constataţi în preţul noului avion”, a mai spus Gregory Hayes.

El a respins, de asemenea, argumentul preşedintelui Donald Trump potrivit căruia taxele vamale vor permite păstrarea locurilor de muncă din SUA şi salvarea uzinelor din ţară.

„Fapt este că locurile de muncă merg unde se află clienţii. Nu vom repatria aceste locuri de muncă cu ajutorul taxelor (…) Este o viziune pe termen foarte scurt”, a ţinut să adauge Gregory Hayes.

Citește și : Bahrein, Camerun şi Filipine au fost alese în Consiliul Drepturilor Omului al ONU

United Technologies face parte dintre firmele care sunt foarte expuse la actualele tensiuni comerciale dintre China şi Statele Unite.

Publicarea rezultatelor pe trimestrul al treilea aşteptată cu începere de săptămâna viitoare de grupurile industriale americane ar urma să ofere o idee precisă a pagubelor cauzate de taxele suplimentare pe care Washingtonul şi Beijingul le impun cu începere din iunie importurilor reciproce.