DISTRIBUIȚI

Proprietarul celui mai popular canal de televiziune pro-opoziţie din Georgia a fost condamnat luni la trei ani şi jumătate de închisoare, un caz despre care el spune că are ca scop reducerea la tăcere a presei, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Nika Gvaramia, prezentator şi proprietar al postului de televiziune Mtavari, a fost găsit vinovat de un magistrat al tribunalului din Tbilisi de lezarea intereselor financiare ale unui canal TV pe care l-a condus anterior.


Citeşte şi: ATAC armat într-o biserică din SUA! Sunt morţi şi răniţi! – Black News

Gvaramia a fost de asemenea avocatul fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili (2004-2013), care ispăşeşte o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru abuz de putere pe care o descrie drept politică.

Avocatul patronului Mtavari TV, Dito Sageaglişvili, a spus că hotărârea este ilegală şi că clientul său se află în „detenţie politică”.

„Represiunile politice sunt în desfăşurare în Georgia”, a declarat el pentru AFP. „În ţările democratice, jurnaliştii nu sunt închişi pentru opiniile lor disidente”.

Mai multe personalităţi proeminente şi responsabili de la mai multe posturi de televiziune independente georgiene au acuzat de mult timp coaliţia la putere Visul Georgian că foloseşte sistemul judiciar pentru a înăbuşi opoziţia.

De asemenea, apărătorii drepturilor omului şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la libertatea presei în Georgia, spunând că managerii şi proprietarii de la aproape toate posturile de televiziune independente sunt investigaţi.

Duminică, emisarul georgian pentru drepturile omului Nino Lomjaria şi ONG-ul Transparency International au declarat că au analizat cazul lui Gvaramia şi nu au găsit nicio dovadă de nereguli.

Citeşte şi: Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea acordului cu NATO – Black News

În octombrie 2015, Gvaramia a spus că un oficial guvernamental a ameninţat că va difuza clipuri video înregistrate fără ştirea lui asupra „vieţii sale private” pentru a-l forţa să părăsească lumea mass-media.

Din 2007 până în 2009, Gvaramia a deţinut mai multe funcţii în cabinetul lui Saakaşvili, supervizându-i cruciada anticorupţie.