DISTRIBUIȚI
theorthodoxchurch.info

Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului i-a înmânat duminică mitropolitului Epifanie decretul ce confirmă crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, relatează AFP, scrie agerpres.

Evenimentul, ce încheie procedura de recunoaştere a Bisericii ortodoxe ucrainene de către Patriarhia din Constantinopol, a avut loc cu prilejul slujbei de Bobotează, la biserica Sfântul Gheorghe din cadrul Patriarhiei ecumenice de la Istanbul, în prezenţa, printre alţii, a preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.


Citește și : 126 de persoane și-au pierdut viața după furtuna din Filipine

Documentul (‘tomos’) a fost semnat sâmbătă de patriarhul ecumenic Bartolomeu şi de mitropolitul Epifanie, ales în decembrie în fruntea noii Biserici. Decretul de autocefalie deschide calea pentru recunoaşterea acestei Biserici de alte confesiuni creştine.

Preşedintele Ucrainei a anunţat la 15 decembrie crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii în acest sens a ”Conciliului de Reunificare”, format din feţe bisericeşti ortodoxe ucrainene.

În octombrie, patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului a recunoscut o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, revocând o decizie veche de 332 de ani care plasase Ucraina sub Patriarhia Moscovei. În replică, Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat ruperea relaţiilor cu Patriarhia Constantinopolului.

Tensiunile religioase marchează un nou episod al ‘divorţului’ politic, cultural şi social între Kiev şi Moscova după anexarea peninsulei Crimeea în 2014 şi izbucnirea unui conflict între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, mai notează AFP.

Citește și : Viscolul perturbă grav traficul aerian din Austria și sudul Germaniei – Peste o sută de zboruri au fost anulate