DISTRIBUIȚI

Premierul armean, Nikol Paşinian, a dat asigurări miercuri că alianţa militară cu Rusia reprezintă axa securităţii Armeniei, într-o intervenţie în parlament, transmite EFE, potrivit agerpres.

”Axa pentru a garanta securitatea externă a Armeniei este alianţa militară armeano-rusă, consfinţită prin zeci de tratate internaţionale cu caracter militar şi strategic”, a spus şeful guvernului de la Erevan, care a subliniat îndeosebi ”importanţa practică” a alianţei militare armeano-ruse şi a sistemului unificat de apărare antiaeriană pentru securitatea ţării.


Citeşte şi: Cu milioane de oameni vaccinaţi zi de zi, apar şi efectele secundare rare – Black News

”De acord cu logica acestor două sisteme, un atac asupra Armeniei este un atac asupra Rusiei”, a subliniat Paşinian.

Premierul armean a anunţat că în prezent se studiază ”îmbogăţirea” posibilităţilor bazei militare ruse 102, amplasată în nordul ţării. ”Cu partenerii ruşi se poartă convorbiri (…) pentru a crea în baza (armeană) din provincia Syunik un post de sprijin pentru baza rusă 102”, a precizat prim-ministrul armean, care a amintit că la paza frontierei cu Azerbaidjanul în sectorul Syunik, din sudul ţării, participă gărzi de frontieră ruse.

Paşinian, care a convocat alegeri legislative anticipate pentru 20 iunie în încercarea de a obţine un nou mandat, se confruntă cu o gravă criză politică după înfrângerea Armeniei de către Azerbaidjan în conflictul din Nagorno-Karabah, regiune azeră cu majoritate armeană, care a izbucnit în septembrie 2020, a durat 44 de zile şi s-a încheiat la 10 noiembrie printr-un acord de încetare a focului girat de Moscova.

Citeşte: Parlamentul European îi cheamă la ordine pe Ursula von der Leyen Charles Michel – Black News

Superior din punct de vedere tehnologic, Azerbaidjanul a învins trupele armene şi a recuperat controlul asupra unei părţi din Nagorno-Karabah, dar şi asupra mai multor districte pe care nu le mai controla după mai bine de 30 de ani şi un prim război.

Luptele s-au soldat cu moartea a peste 5.500 de militari din ambele tabere şi a 150 de civili, potrivit surselor oficiale.

Înfrângerea Armeniei a provocat de asemenea o criză politică, cu manifestaţii împotriva prim-ministrului armean Nikol Paşinian, acuzat că a capitulat.