DISTRIBUIȚI
REUTERS

Părţile în conflict în Libia au semnat vineri un acord de încetare a focului, cu caracter naţional şi permanent, cu ‘efect imediat’, după cinci zile de discuţii desfăşurate la Geneva sub egida ONU, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

‘Părţile libiene au ajuns la un acord de încetare permanentă a focului în toată Libia. Această realizare reprezintă o cotitură importantă către pacea şi stabilitatea în Libia’, a anunţat Misiunea de sprijin a ONU în Libia (MANUL).


Citeşte şi: Pandemia de COVID-19 şi corupţia, printre cele mai aprinse teme la ultima dezbatere Trump-Biden

Semnarea acordului, transmisă în direct pe internet, a avut loc la Palatul Naţiunilor Unite de la Geneva.

‘Doresc să vă felicit pentru ceea ce aţi realizat aici. A fost nevoie de mult curaj. Sper că acest acord va pune capăt suferinţelor poporului libian’, le-a spus şefa interimară a MANUL, Stephanie Williams, emisarilor militari care i-au reprezentat pe prim-ministrul Fayez Serraj şi pe mareşalul Khalifa Haftar.

Intrată în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este divizată între două puteri rivale: Guvernul de uniune naţională (GNA, recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli) condus de Fayez Serraj, şi autorităţile din est aliate cu mareşalul Khalifa Haftar, susţinut de o parte a parlamentului ales şi de preşedintele acestuia, Aguila Saleh.

Turcia şi aliatul său regional Qatar sprijină GNA, în timp ce forţele din est conduse de mareşalul Haftar sunt susţinute de Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Rusia.

Citeşte şi: Putin a dispus personal trimiterea lui Alexei Navalnâi în Germania

În ultimele săptămâni, negocierile interlibiene s-au accelerat în vederea definirii condiţiilor unei încetări a focului durabile.

Luptele s-au soldat cu sute de morţi şi zeci de mii de refugiaţi.

În aceste condiţii, pentru libieni, epuizaţi de lupte şi de divizări, acordul de încetare a focului constituie o rază de speranţă.