DISTRIBUIȚI
US News & World Report

Deputaţii partidului unionist nord-irlandez DUP votează vineri să aleagă un nou şef şi să stabilească cine va fi noul prim-ministru al provinciei britanice după demisia lui Arlene Foster, victimă a unei rebeliuni interne legate de Brexit, relatează France Presse, potrivit agerpres

Votul online, rezervat celor 36 de parlamentari (din Parlamentul local sau din Westminster de la Londra) ai formaţiunii ultraconservatoare DUP (Partidul Democrat Unionist) s-a deschis la ora 11.00 locală (10.00 GMT). Rezultatul este aşteptat în jurul orei locale 17.00 (16.00 GMT).


Citește și : După ce i-a arestat prietenul, Putin AMENINŢĂ Ucraina

Arlene Foster, în vârstă de 50 de ani, a anunţat în urmă cu puţin peste două săptămâni că va demisiona din funcţia de lider al partidului la sfârşitul lunii mai şi din funcţia de şef al guvernului local la sfârşitul lunii iunie. Ea a fost ţinta unei rebeliuni în interiorul DUP, fiind acuzată că nu a reuşit să împiedice introducerea controalelor vamale pentru mărfurile provenind din Marea Britanie.

Doi candidaţi se luptă pentru succesiune: ministrul local al agriculturii, Edwin Poots, văzut ca favorit, şi liderul DUP în Parlamentul din Londra, Jeffrey Donaldson, în vârstă de 58 de ani. Câştigătorul îl va alege pe prim-ministru.

În vârstă de 55 de ani, Edwin Poots este un creaţionist ce respinge teoria evoluţiei şi este convins că lumea a fost creată cu 4.000 de ani înainte de Iisus Hristos.

De asemenea, el s-a remarcat prin adoptarea unei linii dure împotriva protocolului nord-irlandez care, de la începutul anului, a păstrat efectiv Irlanda de Nord în uniunea vamală şi pe piaţa unică europeană a mărfurilor.

Această soluţie are ca scop evitarea unei frontiere cu Irlanda, membră a UE, ce ar slăbi acordul de pace din 1998 după trei decenii de conflict sângeros între unioniştii ataşaţi coroanei britanice şi republicanii favorabili reunificării Irlandei. Soluţia a fost denunţată de DUP ca o frontieră în Marea Irlandei, chiar în interiorul Regatului Unit.

Furia împotriva protocolului a contribuit la declanşarea unor violenţe timp de zece seri în Irlanda de Nord la începutul lunii aprilie, când 88 de poliţişti au fost răniţi.

Citește și : Jens Spahn este optimist în privinţa epidemiei din Germania

Edwin Poots a anunţat că, în caz de victorie, nu va fi prim-ministru şi va numi pe altcineva. Potrivit BBC, Jeffrey Donaldson, considerat a fi puţin mai moderat, doreşte o opoziţie mai puternică faţă de protocolul nord-irlandez, chiar dacă aceasta va conduce la căderea executivului de la Belfast, împărţit cu partidul republican Sinn Fein.

Guvernul local a fost restabilit abia în 2020, după o absenţă de trei ani, din cauza lipsei unui acord între cele două părţi pentru a guverna.