DISTRIBUIȚI
MSZP

Partidul Socialist Ungar (MSZP, de opoziţie) a anunţat joi că va da în judecată Consiliul pentru media pentru că nu a luat măsuri împotriva preluării mai multor publicaţii şi posturi de radio şi televiziune de către Fundaţia pentru presa şi media central-europene, relatează MTI, potrivit Agerpres.

Gergely Orsi, unul dintre liderii MSZP din Budapesta, a subliniat în cadrul unei conferinţe de presă că, după anunţarea acestor achiziţii, guvernul le-a declarat de „importanţă strategică naţională”, ceea ce a permis ca tranzacţia să nu fie analizată de Oficiul concurenţei (GVH) şi Consiliul pentru media.


Citește și : Brexit: Premierul britanic le promite parlamentarilor că vor avea ultimul cuvânt în problema activării „backstop”

Potrivit socialiştilor, instanţa poate obliga Consiliul să examineze această preluare, deşi clasificarea ei ca fiind de interes strategic o scuteşte de monitorizarea de către GVH.

Responsabilul MSZP a menţionat că, dacă preşedintele Janos Ader va păstra tăcerea în această problemă, acest lucru va arăta că şeful statului „nu reprezintă decât unitatea media Fidesz”.

La rândul său, deputatul socialist Istvan Ujhely a afirmat în aceeaşi conferinţă de presă că „mafia mediatică a (premierului Viktor) Orban” încalcă nu doar „decenţa democratică”, ci şi tratatul de bază al Uniunii Europene, Carta drepturilor fundamentale şi reglementările UE privind finanţele publice. Acesta a precizat că va depune o reclamaţie pe lângă comisarul UE pentru concurenţă, precum şi la Parlamentul European în comisia pentru politica economică şi monetară şi în cea pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor.

Citește și : Lavrov: Extinderea NATO şi sistemele antibalistice generează o criză de încredere în zona euro-atlantică