DISTRIBUIȚI

Cu mai puţin de cinci luni până la alegerile parlamentare din Germania, când va fi instalat şi un nou cancelar în locul Angelei Merkel, partidul radical de stânga Die Linke şi-a prezentat principalii candidaţi care vor conduce campania electorală, relatează DPA, potrivit agerpres.

Janine Wissler, co-lider al partidului, şi Dietmar Bartsch, co-lider al facţiunii parlamentare a formaţiunii, vor fi portdrapelele pentru alegerile de la 26 septembrie.


Citește și : Vaccinul Pfizer/BioNTech NU are încă nevoie de modificări pentru a face faţă mutaţiilor suferite de coronavirus

Die Linke a câştigat 9,2% din voturi la ultimele alegeri pentru Bundestag, din 2017, iar în prezent este cotat în sondaje cu procente cuprinse între 6% şi 8%. Printre politicile sale cheie se numără diminuarea sărăciei, taxarea bogaţilor şi dezarmarea.

Deşi nu are nicio şansă reală de a forma singur un guvern, Die Linke ar putea face parte dintr-o viitoare coaliţie de guvernare.

Cei doi politicieni reprezintă două generaţii diferite. În vârstă de 39 de ani, Janine Wissler, considerată a face parte din aripa cea mai de stânga a partidului, este o figură relativ nouă, în timp ce Dietmar Bartsch, în vârstă de 63 de ani, este un vechi strateg al partidului.

„Scopul nostru este să obţinem cel puţin 10% din voturi la alegerile din acest an”, a spus Bartsch luni.

Avansul Verzilor şi poziţia slăbită a formaţiunilor de centru-dreapta au dus la speculaţii că primii ar putea conduce o coaliţie formată din partidele de stânga după scrutinul din septembrie şi că această coaliţie ar putea include Die Linke.

Aceeaşi coaliţie de trei partide are o experienţă la nivel de landuri, inclusiv în cadrul guvernului regional din Berlin.

Citește și : TOATE şcolile din Grecia au fost redeschise

Totuşi, agenda Die Linke privind securitatea şi politica externă ar putea exclude acest partid dintr-o astfel de coaliţie la nivel naţional. Die Linke respinge NATO, spunând că este o ‘alianţă a războiului’, şi exclude orice desfăşurare de trupe germane în străinătate.

Unul dintre liderii Verzilor, Robert Habeck, a făcut apel recent la Die Linke să îşi modifice politicile şi să arate că este „dispus să guverneze”, însă aceste solicitări nu au primit un răspuns până acum.