DISTRIBUIȚI
Agora.md

Noul partid fondat de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar putea obţine majoritatea parlamentară la alegerile din 21 iulie, arată un sondaj de opinie ale cărui rezultate sunt preluate vineri de Reuters, potrivit agerpres.

Partidul „Slujitorul Poporului” este creditat de grupul de cercetare SOCIS cu 51,1% din preferinţele celor care intenţionează să voteze.


Citește și : Aproape jumătate dintre moldoveni consideră noul guvern condus de Maia Sandu legitim

Parlamentul demis de Zelenski după ce şi-a preluat luna trecută mandatul prezidenţial este dominat de susţinătorii fostului preşedinte Petro Poroşenko. Formaţiunea actualului şef al statului, care îşi face campanie de pe poziţii pro-europene şi anticorupţie, nu are încă niciun parlamentar.

Sondajul SOCIS plasează pe poziţia a doua, cu 9,5%, partidul lui Poroşenko, Solidaritatea Europeană, urmat de Platforma de Opoziţie, cu 9,2%, de Patria – formaţiunea fostei şefe a guvernului de la Kiev, Iulia Timoşenko, cu 8,7%. Alte formaţiuni se află sub pragul minim de reprezentare parlamentară, de 5%.

SOCIS a intervievat în perioada 29 mai – 6 iunie 4000 de alegători din toate regiunile Ucrainei, cu excepţia Crimeii, anexată de Rusia.

Jumătate din cele 450 de locuri în parlamentul Ucrainei sunt ocupate prin alegeri pe liste, iar cealaltă jumătate de câştigătorii din circumscripţii uninominale.

Un sondaj realizat de KIIS în intervalul 26 mai – 7 iunie estima că 34,4% din voturi vor fi obţinute de Slujitorul Poporului, 8,4% – de Platforma de Opoziţie, 5,8% – de Solidaritatea Europeană, 5,5% – de Patria, singurele partide care ar trece pragul electoral.

Citește și : Opoziția indoneziană cere ca victoria preşedintelui Joko Widodo în alegeri să fie anulată

În perioada 6-9 iunie, Reiting a obţinut 41,1% pentru Slujitorul Poporului, 9% pentru Platforma de Opoziţie, 6,8% pentru Solidaritatea Europeană, 6,5% pentru Patria şi a clasat peste limita de reprezentare formaţiunea Vocea, cu 5,6%.