DISTRIBUIȚI
Colégio Web

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a fost nominalizat oficial joi de formaţiunea sa politică, Partidul Muncitorilor (PT), pentru a candida la alegerile prezidenţiale din 2 octombrie împotriva actualului deţinător al funcţiei, Jair Bolsonaro, într-un scrutin care se anunţă cel mai polarizat din ultimele decenii, transmite Reuters, potrivit agerpres

O victorie a lui Lula, care deţine un avans de două cifre în sondaje, ar reprezenta o revenire uluitoare a fostului lider sindical.


Citește și : Rusia a încălcat grav dreptul internaţional şi dreptul umanitar în Ucraina (raport)

Lula, care a condus Brazilia timp de două mandate între 2003 şi 2010, a petrecut 580 de zile în închisoare pentru condamnări de corupţie care au fost ulterior anulate.

Politicianul de stânga în vârstă de 76 de ani nu a luat parte la convenţia PT, desfăşurată într-un hotel din centrul metropolei Sao Paolo, la care alte şase partide de coaliţie l-au susţinut pentru a şasea candidatură la prezidenţiale.

Împotriva sfatului consilierilor săi apropiaţi, Lula a decis să meargă în campanie şi s-a întâlnit cu alegători din statul său natal Pernambuco, din nord-estul sărac al ţării.

Pentru a-i atrage pe alegătorii moderaţi dezamăgiţi de guvernul lui Bolsonaro şi pentru a-şi atenua imaginea de exponent al stângii radicale, Lula l-a ales pe Geraldo Alckmin, fost guvernator al Sao Paolo şi un centrist respectat de oamenii de afaceri, pentru a candida în tandem.

Lula promite că va creşte rolul statului în economie şi protecţia socială, în condiţii de piaţă liberă.

Citește și : Risc de crize climatice ‘în cascadă’ pentru marile ţări emergente

Devansat în sondaje, Bolsonaro a pus în mod repetat la îndoială sistemul de vot electronic din Brazilia, susţinând că acesta ar fi vulnerabil la fraude, ceea ce a provocat temeri că actualul preşedinte va refuza să accepte o înfrângere în octombrie.

Bolsonaro ‘încearcă să semene confuzie răspândind îndoieli cu privire la maşinile de vot, dar, în realitate, ceea ce nu vrea este ca oamenii muncitori din această ţară să voteze. Nu vrea ca voi să votaţi’, a spus Lula miercuri la un miting în Garanhuns, oraşul său natal din Pernambuco.