DISTRIBUIȚI
mti

Partidul Moderat din Suedia va cere excluderea Fidesz din Partidul Popular European (PPE) în urma campaniei premierului ungar Viktor Orban împotriva preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, scrie Politico, potrivit News.ro .

Ulf Kristersson, liderul partidului suedez, a declarat pentru Aftonbladet: „Scopul nostru este, conform regulilor PPE, să obţinem susţinerea a şapte partide membre din cinci ţări diferite pentru a exclude Fidesz”.


Citește și : Peste 100 de migranţi ilegali au fost salvaţi de paza de coastă libiană

„Este destul de evident că Fidesz nu îşi va schimba atitudinea privind valorile sale fundamentale”, a adăugat el.

Până în prezent, liderii PPE l-au protejat pe Orban, fiind conştienţi de importanţa celor 12 locuri ale Fidesz în Parlamentul European.

Mai devreme vineri, cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că găseşte campania lui Orban ca fiind „inacceptabilă”. De asemenea, premierul croat Andrej Plenkovic a afirmat că aceasta „transmite mesajul greşit privind politicile de imigraţie ale UE”.

Kristersson a declarat că partidul său va lua „o decizie oficială” privind excluderea Fidesz la o şedinţă de partid de săptămâna viitoare.

Sara Skyttedal, principalul candidat al Moderaţilor pentru alegerile europarlamentare, a afirmat că este „normal să existe diferenţe de opinie într-o organizaţie care adună 80 de partide”.

Însă ea a adăugat că „trebuie să existe o comunitate de valori care să respecte principiile statului de drept”.

„Din păcate, vedem că Fidesz nu respectă acest lucru”, a precizat Skyttedal.

Citește și : UE ia măsurile necesare pentru a asigura siguranţa zborurilor după Brexit

Guvernul de la Budapesta a lansat săptămâna aceasta o campanie finanţată de stat care include panouri stradale, reclame în ziare şi videoclipuri în care sunt atacaţi Juncker şi omul de afaceri George Soros. Campania a reaprins o dezbatere intensă în Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta privind statutul de membru al grupării Fidesz, partidul condus de Orban.

Bruxellesul se află sub controlul „unei majorităţi pro-migraţie”, a afirmat Orban în interviul său săptămânal acordat postului de radio de stat Kossuth, acuzându-l pe Juncker că cere legalizarea migraţiei în Europa.

Acuzând „elita de la Bruxelles” că nu este obişnuită cu criticile, Orban a comparat blocul european cu Imperiul Habsburgic, afirmând: „Nu este posibil să ne îndreptăm spre o campanie ca şi cum este sfârşitul secolului 19 pe timpul lui Franz Joseph şi să spunem că totul este în regulă, totul este foarte bine, în timp ce una dintre cele mai mari economii din lume a părăsit Uniunea Europeană şi milioane de migranţi au intrat în UE”.