DISTRIBUIȚI
Ziarul de Iasi

Militanţii din cadrul partidului fostului lider regional catalan Carles Puigdemont au început să voteze joi asupra unei eventuale ieşiri din coaliţia pro-independenţă ce guvernează această regiune care a încercat să se desprindă de Spania în urmă cu cinci ani, relatează AFP, potrivit agerpres.   

Peste 6.000 de militanţi din Împreună pentru Catalonia (Junts) trebuie să opteze până vineri, la ora 17.00 (15.00 GMT), dacă doresc ca formaţiunea lor să părăsească sau nu executivul regional prezidat de cealaltă mare formaţiune separatistă ERC (Stânga republicană din Catalonia).


Citește și :  Emmanuel Macron va participa la Forumul de Cooperare Asia-Pacific

Cele două partide au avut în 2017 o tentativă de secesiune a acestei bogate regiuni din nord-estul Spaniei pe care o guvernează împreună din 2015.

Cinci ani mai târziu, ele ele sunt mai divizate ca niciodată în privinţa strategiei de urmat. Susţinătoare a guvernului socialist al lui Pedro Sanchez, ERC este adepta unui dialog cu Madridul, în timp ce Junts vrea o linie mai radicală.

Cele două formaţiuni sunt în pragul unei rupturi după ce Junts a ameninţat săptămâna trecută că va cere parlamentului local să voteze o moţiune de neîncredere împotriva preşedintelui regional Pere Aragones, acuzat că nu arată un angajament clar în favoarea independenţei.

Furios din cauza acestei lipse de loialitate, Aragones l-a concediat pe vicepreşedintele său Jordi Puignero, cel mai înalt reprezentant al Junts din executivul său.

Tensiunile cronice dintre cele două partide au dus deja la căderea precedentului guvern regional, condus de Junts, şi la convocarea de alegeri anticipate care au avut loc în februarie 2021.

Citește și : Preşedintele Biden a transmis un mesaj de unitate în Florida – VIDEO

Dacă militanţii Junts votează în favoarea ruperii coaliţiei, Aragones a dat asigurări miercuri că nu intenţionează să convoace un nou scrutin şi că va încerca mai degrabă să guverneze în minoritate.

Rezultatul este dificil de anticipat, înşişi liderii Junts fiind profund divizaţi în privinţa menţinerii sau nu a formaţiunii lor în guvernul regional, notează France Presse.