DISTRIBUIȚI
dpa

Uniunea Creştin-Democrată (CDU), partidul cancelarului german Angela Merkel, dezbate reintroducerea serviciului civil sau militar naţional pentru tineri, la şapte ani după ce recrutarea militară a fost eliminată în Germania, relatează luni dpa, potrivit agerpres.

O facţiune a CDU – condusă de secretarul general Annegret Kramp-Karrenbauer – insistă pentru introducerea unui serviciu naţional pentru adulţii tineri, dar critici şi experţi consideră că acesta ar putea să nu fie compatibil cu constituţia Germaniei şi cu legislaţia Uniunii Europene.


Citește și: Acțiune ca-n filme! Polițiștii americani au eliberat 11 copii

Michael Kretschmer, şeful executivului din landul Saxonia, a declarat pentru ziarul Bild că serviciul naţional
va ”contribui la depăşirea provocărilor cu care se confruntă societatea, precum şi la îmbunătăţirea capacităţii Germaniei de a se apăra”.

Vezi și: Bilanț nou al victimelor din Indonezia: Autoritățile anunță 91 de morți! – VIDEO

Însă, unii criticii din CDU şi aliatul său bavarez, Uniunea Creştin-Socială (CSU), au evidenţiat costul reintroducerii oricărei forme de serviciu militar, care ar deriva dintr-un buget al apărării care este necesar pentru modernizarea Bundeswehr-ului (armata germană).

Fritz Felgentreu, expert în domeniul apărării din Partidul Social-Democrat (SPD), a apreciat că „serviciul militar obligatoriu subminează drepturile omului, conform legislaţiei UE”, adăugând că rămâne de văzut dacă un viitor serviciu militar obligatoriu în Germania ar putea fi adaptat pentru a-l face compatibil cu legea.