DISTRIBUIȚI
AFP

Partidul francez de extremă dreapta Adunarea naţională (Rassemblement national, RN) al lui Marine Le Pen a obţinut o „reeşalonare” a împrumutului rus luat în 2014, în urma unui acord amiabil încheiat miercuri cu creditorul său, informează AFP, citând informaţii făcute publice de formaţiune şi de un tribunal rus, scrie agerpres.

„Am obţinut o reeşalonare” pentru rambursarea creditului, în urma unui „acord amiabil”, a precizat RN, fără a furniza mai multe informaţii.


Citește și : Numărul deceselor de COVID-19, în creştere în rândul triburilor indigene din Brazilia

O companie rusă, Aviazapceast, care a moştenit creanţa, acţionase în justiţie partidul francez de extremă dreapta pentru că nu a rambursat un credit de circa nouă milioane de euro.

După plata dobânzii, de 6% potrivit RN, partidul ar fi trebuit, conform clauzelor prevăzute, să achite creditul până în septembrie 2019.

O purtătoare de cuvânt a tribunalului din Moscova în faţa căruia a fost adus cazul a declarat miercuri pentru AFP că s-a ajuns la „un acord amiabil” care a fost „aprobat de judecător”, după o audiere preliminară în prezenţa unui avocat al partidului lui Marine Le Pen.

Potrivit tribunalului, un document care detaliază şi confirmă înţelegerea va fi publicat în termen de cinci zile lucrătoare.

La momentul respectiv, dezvăluirea acestui împrumut a suscitat suspiciuni privind dorinţa Kremlinului de a susţine partidul lui Marine Le Pen, care a criticat sancţiunile occidentale impuse Moscovei din cauza crizei ucrainene.

Citește și : Rusia a trimis un al doilea grup de avioane de vânătoare în Siria

Pentru a justifica faptul că a apelat la o instituţie financiară din Rusia, FN (devenit RN) a acuzat băncile franceze că nu îi acordă împrumuturi.

Această reeşalonare ar putea ameliora situaţia RN, care acumulează pierderi din 2012 şi este foarte îndatorat, comentează AFP.