DISTRIBUIȚI
Daily Star

Partidul preşedintelui francez Emmanuel Macron, La Republique en Marche (LREM, de centru), a obţinut cinci puncte procentuale în decurs de o lună şi se situează din nou înaintea formaţiunii Marinei Le Pen, Rassemblement National (RN, de extrema dreaptă), în perspectiva alegerilor europene, indică un sondaj publicat miercuri, relatează AFP, potrivit agerpres.

RN (fostul Front Naţional) pare să fie slăbit din cauza apariţiei unei liste ”Vestele Galbene”, creditată cu 7,5 % din intenţiile de vot, procente venite şi din cele ale RN, potrivit institutului Ifop Fiducial.


Citeşte şi: Ca-n filme! El Chapo l-a mituit pe fostul preşedinte mexican cu o sumă colosală

Mişcarea ”Vestele Galbene”, o revoltă socială a celor mai nevoiaşi împotriva politicii sociale a guvernului, izbucnită la jumătatea lui noiembrie 2018, îl vizează îndeosebi pe preşedintele Macron.

Fără constituirea ”vestelor galbene” într-un partid politic, formaţiunea LREM, aliată a centriştilor MoDem, ar obţine 23 % din intenţiile de vot, înaintea RN, aceasta din urmă fiind în scădere cu trei puncte procentuale, la 21 %.

În ipoteza candidaturii unei formaţiuni a ”Vestelor Galbene”, LREM ar rămâne pe primul loc, cu 23 %, dar partidul dnei Le Pen ar pierde 2,5%, ajungând la 18,5 %.

Citeşte şi: Parlamentarii britanici pregătesc o încercare de amânare a Brexit-ului

Partidul Les Republicains (dreapta clasică) ar rămâne la 10 % din intenţiile de vot, cu sau fără o candidatură a ”Vestelor Galbene”, înaintea extremei stângi (La France Insoumise), creditată cu 7 %.

Sondajul a fost realizat online, pe 8-9 ianuarie, pe un eşantion de 1.007 persoane, cu vârste de şi peste 18 ani, potrivit metodei cotelor. Marja de eroare este între 1,4 % şi 3,1 %.