DISTRIBUIȚI
Reuters

Parchetul din Paris a deschis marţi o anchetă privind originea neidentificată a 144.000 de euro reprezentând donaţii primite în 2017 de La Republique en Marche (LREM), partidul preşedintelui francez Emmanuel Macron, relatează AFP, citând surse judiciare, potrivit Agerpres.

Această anchetă urmează după o sesizare de la 12 noiembrie a Comisiei naţionale a conturilor de campanie (CNCCFP), care „a denunţat parchetului din Paris fapte susceptibile să constituie o infracţiune la legislaţia privind transparenţa vieţii publice”, a indicat această sursă, confirmând o informaţie a Europe 1.


Citește și : ONU pregăteşte noi consultări de pace privind Yemenul în Suedia

CNCCFP a făcut această sesizare „după controlul documentelor de venituri trimise de asociaţia de finanţare a partidului LREM şi a imposibilităţii de a identifica originea anumitor donaţii primite în cursul anului 2017 în sumă totală de 144.000 de euro efectuate cu cecuri, viramente sau chiar plăţi electronice”.

Identificarea donatorilor este necesară pentru a verifica ca o aceeaşi persoană să nu depăşească plafonul autorizat pentru plăţi către partide politice. Acest plafon este fixat la 7.500 de euro persoană pe an.

Ancheta a fost încredinţată poliţiei anticorupţie din cadrul Oficiul central de luptă împotriva infracţiunilor financiare şi fiscale.

Liderul formaţiunii „La France insoumise (LFI)”, Jean-Luc Mélenchon, care a contestat cu virulenţă percheziţiile efectuate la domiciliul său şi la sediul mişcării sale la jumătatea lui octombrie în cadrul a două anchete ale Pachetului din Paris, a reacţionat imediat pe Twitter. „Vor exista şi percheziţii la domiciliu? Dosarul cu adeziunile şi donatorii va fi confiscat şi el? Sau va fi vorba pe faţă despre o dublă măsură?”, a postat el.

Citește și : Jim Carrey îl atacă dur pe Trump: ” Este un melanom”