DISTRIBUIȚI
siasat

Partidul Libertăţii din Austria (FPOe, extrema dreaptă), care ar putea juca un rol decisiv în formarea guvernului după alegerile legislative anticipate de duminică, 15 octombrie, vrea ca Austria să se alăture Grupului de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria), care se opune cotelor de migraţie şi unui transfer sporit de puteri către instituţiile de la Bruxelles, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Vom întări contactele cu statele (Grupului) Vişegrad şi ar fi un lucru bun dacă am putea chiar să devenim membru al Grupului de la Vişegrad’, a declarat luni liderul FPO, Heinz-Christian Strache , într-o dezbatere electorală cu cancelarul social-democrat Christian Kern, axată pe stoparea fluxului de migraţie şi reducerea prerogativelor Bruxelles-ului.


Partidul Libertăţii şi Partidul Social-Democrat (SPOe) sunt în luptă directă pentru locul al doilea în alegerile de duminică, cele mai recente sondaje creditându-l pe fiecare cu circa 25% din intenţiile de vot, după Partidul Poporului (OeVP, conservator), cu 33%.

Citeşte şi: Cutremur puternic în Chile – FOTO/VIDEO

FPOe pare bine plasat pentru un loc în viitoarea coaliţie executivă, date fiind disputele aprinse între cele două formaţiuni de centru, partenere la guvernare în ultimii 10 ani.

Liderul conservatorilor, tânărul ministru de externe Sebastian Kurz (31 de ani), l-a lăudat, la fel ca Strache, pe prim-ministrul ungar Viktor Orban pentru construirea unui grad de frontieră care să ţină migranţii în afara teritoriului Uniunii Europene.

Pentru a evita să piardă voturi, conservatorii şi social-democraţii austrieci au alunecat recent spre poziţiile antiimigraţie ale FPOe şi s-au alăturat apelurilor de restrângere şi recalibrare a atribuţiilor UE.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a invitat pe liderii Grupului de la Vişegrad la o reuniune pe data de 18 octombrie, vizând atenuarea tensiunilor între aceste state şi ţările mai bogate din Europa Occidentală.