DISTRIBUIȚI
Kurier

Partidul Libertăţii (FPOe), de extremă dreaptă, din Austria nu va înnoi în 2022 acordul controversat de cooperare încheiat acum cinci ani cu partidul Rusia Unită al preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat joi liderul său, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Nu am înţeles niciodată interesul’ acestui acord parafat de FPOe la Moscova în decembrie 2016, le-a declarat jurnaliştilor şeful formaţiunii, Herbert Kickl, fost ministru de interne.


Citeşte şi: Danemarca reintroduce restricţiile antiepidemice – Black News

În plină pandemie de COVID-19, ‘nu avem capacităţile de a ne ocupa de altceva’ în afara problemelor actuale ale Austriei, a adăugat Kickl, care conduce acum din opoziţie o luptă împotriva vaccinării obligatorii ce ar urma să intre în vigoare în februarie.

Alianţa între FPOe şi Rusia Unită fusese încheiată de predecesorul lui Kickl, Heinz-Christian Strache, care a ieşit din viaţa politică în urma unui scandal de corupţie în 2019.

Textul de două pagini, valabil pe cinci ani, a fost parafat în epocă de partea rusă de Serghei Jelezniak, un politician vizat de sancţiuni occidentale.

Cele două partide se angajau să ‘facă schimb de informaţii cu privire la relaţiile internaţionale’.

FPOe, anterior antisovietic, a făcut un viraj în 2008, susţinând Rusia în războiul din Georgia.

În 2012, deputaţi ai FPOe i-au făcut o vizită lui Ramzan Kadârov în Cecenia, înainte ca acest partid să aprobe anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Citeşte şi: Bradul de Crăciun din faţa sediului Fox News a fost INCENDIAT – Black News

Partidul a negat constant că ar fi obţinut avantaje pecuniare de pe urma cooperării cu Rusia Unită, în timp ce celelalte formaţiuni politice austriece denunţau o ‘coloană a cincea a lui Putin în Europa’.

În 2018, şefa diplomaţiei austriece, Karin Kneissl, nominalizată de FPOe, l-a avut invitat de onoare la nunta sa pe Vladimir Putin, unde a şi dansat cu acesta. Prezenţa lui Putin a suscitat critici, mai ales în Ucraina, Austria fiind un stat neutru.