DISTRIBUIȚI

Un reprezentant al Partidului Laburist nu a exclus marţi, la Congresul principalului partid britanic din opoziţie la Liverpool, în nord-estul Angliei, să pună problema ”menţinerii” Regatului Unit în Uniunea Europeană (UE) în cazul unui nou referendum, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Nimeni nu exclude opţiunea menţinerii” în cazul în care are loc o nouă consultare a britanicilor, a declarat referentul partidului în dosarul Brexitului Keir Starmer într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa activiştilor, o frază care nu figura în discursul său comunicat presei de serviciul de comunicare al partidului.


Citește și : Zeci de pompieri mobilizaţi pentru a stinge un incendiu izbucnit la un centru de agrement din nordul Londrei

”Dacă premierul revine (de la negocieri) cu un acord care nu răspunde criteriilor noastre, atunci vom vota împotriva acestui acord”, a avertizat Starmer.

Eventualul acord care va rezulta din negocierile cu Bruxellesul este necesar să fie validat de Parlamentul Britanic.

Rezultatul votului rămâne incert, în contextul în care Theresa May dispune de o majoritate fragilă în Parlament şi având în vedere disensiunile Partidului său Conservator pe acest subiect. O respingere este departe de a fi exclusă.

Într-un asemenea scenariu, ”preferinţa noastră este clară”, a continuat Keir Starmer: „vrem alegeri legislative, pentru a spulbera acest Guvern”.

În cazul în care nu se convoacă alegeri, ”avem alte opţiuni”, a declarat Starmer, referindu-se la organizarea unui nou referendum.

Citește și : Reprezentanţi ai Rusiei şi SUA vor discuta în octombrie despre noul tratat START

”Dacă trebuie să ieşim din impas, să se facă campanie pentru un nou vot public trebuie să facă parte din opţiunile noastre, iar nimeni nu exclude opţiunea menţinerii”, a declarat Keir Starmer, care a fost ovaţionat în picioare.

Această luare de poziţie era ”imposibil de imaginat acum un an”, a comentat pe Twitter şefa serviciului politic al BBC Laura Kuenssberg.