DISTRIBUIȚI
Jerusalem Post

Partidul Laburist britanic, care sub conducerea lui Jeremy Corbyn a fost acuzat deseori de antisemitism, a adoptat un cod de conduită care nu reia decât parţial definiţia ‘antisemitismului’, provocând indignarea comunităţii evreieşti şi a responsabililor politici de la Londra, transmite miercuri AFP, conform agerpres.

Documentul, adoptat marţi de comitetul naţional executiv al Partidului Laburist, arată că ‘antisemitismul este o formă de rasism’, dar omite să citeze patru comportamente considerate discriminatorii, potrivit definiţiei adoptate de guvernul britanic în 2016.


Citește și : Turcia îl menține în arest preventiv pe pastorul american Andrew Brunson, judecat de ”terorism”

Printre discriminările care nu sunt menţionate în codul de conduită respectiv sunt ‘a acuza evreii că sunt mai fideli Israelului decât propriei lor ţări’ (în acest caz Marea Britanie) şi ‘a compara politicile actuale ale Israelului cu cele ale naziştilor’.

Marele rabin Ephraim Mirvis afirmase luni, într-o scrisoare, că un vot în favoarea acestor noi linii de conduită ar transmite un ‘mesaj de dispreţ faţă de comunitatea evreiască’.

Miercuri, deputatul laburist John Woodcock şi-a anunţat plecarea din partid, denunţând într-o scrisoare ‘Partidul Laburist al lui Jeremy Corbyn’ unde, în opinia sa, se tolerează antisemitismul şi unde stânga radicală a preluat conducerea aproape la toate nivelurile.

Citește și : Grecia va primi înapoi pe teritoriul său 1500 de solicitanţi de azil din Germania

În faţa parlamentului, premierul britanic Theresa May a criticat documentul. ”Toate partidele politice ar trebui să adopte definiţia antisemitismului (recunoscută de guvernul britanic), dar din păcate Partidul Laburist nu este de aceeaşi părere”, a subliniat May.