DISTRIBUIȚI
balkaneu.com

Partidul de dreapta la putere în Cipru şi-a îndemnat miercuri susţinătorii să voteze „după conştiinţă” în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 12 februarie între un fost membru al partidului, plasat în frunte în primul tur, şi un independent susţinut de stânga care îi urmează la mică distanţă, relatează miercuri Reuters, potrivit agerpres.

Decizia partidului de guvernământ DISY lasă efectiv larg deschis rezultatul turului de duminică după ce propriul candidat s-a plasat al treilea în primul tur al alegerilor din 5 februarie.


Citeşte şi: Incendiu de proporţii în portul Iskenderun din Turcia – VIDEO – Black News

„Facem apel la prieteni şi membri să voteze după cum le dictează conştiinţa punând binele ţării pe primul loc”, a transmis DISY într-un comunicat după o reuniune a partidului, care s-a prelungit până la primele ore ale zilei de miercuri.

Votul din 12 februarie va avea loc între Nikos Christodoulides, un fost ministru de externe cipriot, care a obţinut 32%, şi Andreas Mavroyiannis, ex-diplomat de carieră susţinut de partidul de stânga AKEL, cu 29,6%.

Votul de duminică a divizat dreapta politică, Christodoulides rupând rândurile DISY şi fiind sprijinit de o treime dintre susţinătorii partidului la putere, deşi candidatura sa este văzută de conducerea partidului ca „necinstită”, în timp ce liderul formaţiunii Averof Neophytou a ieşit din cursă.

Citeşte şi: Moscova cere ambasadei americane să NU se amestece în afacerile interne ale Rusiei – Black News

După votul de duminică, Christodoulides a încercat să repare orice ruptură în încercarea de a obţine sprijinul partidului DISY.

Dar Neophytou a declarat că niciun membru al partidului nu va participa într-un nou guvern, indiferent de rezultat, făcând referire la „Iuda şi apostaţii” într-un discurs de partid. „Istoria i-ar putea uita pe eroi, dar nu-i uită niciodată pe trădători”, a spus el.