DISTRIBUIȚI
afp

Boiko Borisov, de trei ori prim-ministru în Bulgaria, pare că va avea şansa unul al patrulea mandat, după ce rezultatele oficiale publicate luni au confirmat că partidul său prooccidental s-a plasat pe primul loc în alegerile de duminică, transmite dpa, potrivit agerpres.

Partidul său de centru-dreapta GERB a întrunit 25,37% din voturi, conform rezultatelor anunţate luni după numărarea a 99,4% din buletine. Partidul PP al actualului premier Kiril Petkov se află pe locul al doilea, cu 20,21% din opţiuni.


Citeşte şi: Peste 180 de ruşi care încercau să scape de recrutare au fost opriţi la graniţă – Black News

Rezultatele finale sunt aşteptate în cursul săptămânii.

Executivul de coaliţie condus de Petkov a fost demis printr-un vot de neîncredere în iunie, după ce unul din parteneri s-a retras de la guvernare.

La acea vreme, Petkov, care se afla în funcţie de doar o jumătate de an, a acuzat partidul lui Borisov de jocuri politice.

Evenimentul a obligat Bulgaria să treacă printr-un al patrulea rând de alegeri în numai un an şi jumătate.

Configuraţia viitorului guvern rămâne deocamdată incertă, în condiţiile în care PP a exclus deja înainte de alegeri orice potenţială coaliţie cu GERB, pe care l-a acuzat de corupţie.

Rezultatele preliminare au arătat că şapte partide au depăşit pragul electoral de 4% din totalul voturilor exprimate.

Unul dintre acestea este Varajdane (Renaşterea), un partid prorus, naţionalist, care a avut cel mai mic număr de deputaţi în vechiul legislativ. În noul parlament va fi însă al patrulea partid, după ce a obţinut 10,17% din voturi.

În schimb, formaţiunile din coaliţia de guvernare au înregistrat pierderi, socialiştii coborând la 9,32%, iar Bulgaria Democrată la 7,46%.

În parlament a intrat şi noul partid Ascensiunea bulgară, al fostului ministru al apărării Stefan Ianev, cu 4,64% din voturi.

Citeşte şi: Tatăl Mahsei Amini nu a primit încă acces la înregistrările oficiale ale cazului – Black News

Consecinţele războiului Rusiei în Ucraina au dominat campania electorală. Dezbaterile s-au axat pe suspendarea aprovizionării cu gaz rusesc, creşterea preţurilor şi o dispută legată de livrarea de arme către Kiev.

Campania a fost marcată de asemenea de acuze reciproce de corupţie şi incompetenţă, dar şi de insulte între candidaţi.