DISTRIBUIȚI
www.vlada.si

Partidul Democrat Sloven (SDS, conservator şi anti-migranţi) a anunţat marţi un acord cu alte trei formaţiuni în vederea formării unui guvern de coaliţie, după demisia, în ianuarie, a premierului centrist proeuropean Marjan Sarec, informează AFP, scrie agerpres.

„I-am propus preşedintelui Borut Pahor să-i încredinţeze liderului SDS Janez Jansa mandatul de formare a unui nou guvern”, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului, Danijel Krivec, la finalul unei întâlniri cu şeful statului.


Citește și : CE va discuta cu statele UE despre eventuale controale la frontiere din cauza coronavirusului

Preşedintele sloven, care continuă marţi consultările cu partidele parlamentare, urmează să anunţe o decizie miercuri, după întrevederea cu Jansa.

SDS – aliat al Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, aminteşte AFP – este principala formaţiune din parlamentul sloven, cu 26 de locuri din totalul de 90. În pofida victoriei sale la alegerile legislative din 2018, SDS nu a reuşit să-şi atragă suficienţi aliaţi pentru a forma majoritate, lăsându-i cale liberă centristului Sarec.

Săptămâna trecută, SDS a anunţat că discută formarea unei coaliţii cu partidul de centru-dreapta Noua Slovenie (NSi) şi cu două formaţiuni din coaliţia în exerciţiu, Partidul centrist modern (SMC, centru-stânga) şi partidul pensionarilor, Desus. Împreună, ele au 48 de mandate în parlament.

Marjan Sarec, fost actor în vârstă de 42 de ani, şi-a anunţat demisia în ianuarie, după doar un an şi jumătate în funcţie, în urma tensiunilor crescânde dintre cele cinci partide din coaliţia sa. El a făcut atunci apel la organizarea de noi alegeri şi şi-a avertizat foştii aliaţi împotriva unei coaliţii cu SDS.

„Trebuie să ne întrebăm dacă dorim o Slovenie după modelul Orban sau o Slovenie suverană”, a spus Sarec, evocând relaţiile strânse dintre Jansa şi premierul ungar.

Site-ul de investigaţii sloven Necenzurirano a publicat luna aceasta o serie de documente conform cărora companii asociate cu Viktor Orban au investit circa 1,5 milioane de euro în ultimii doi ani într-o televiziune şi o casă de editură slovene fondate de SDS.

Citește și : Catalonia a confirmat primul caz de coronavirus

De teama unui rezultat slab în cazul organizării de alegeri anticipate, SMC şi Desus au lansat negocieri cu SDS şi NSi pentru formarea unui guvern care să conducă ţara membră a zonei euro până la următoarele alegeri, prevăzute în 2022.

Conform ultimului sondaj publicat săptămâna aceasta de televiziunea particulară POP TV, anunţul negocierilor pentru formarea unei coaliţii a dus la creşterea sprijinului pentru SDS la 18,2%, faţă de 13,4% pentru LMS a lui Sarec, 7,3% pentru partidul de stânga Levica şi 6,1% pentru social-democraţii din coaliţia în exerciţiu (SD).