DISTRIBUIȚI
Radio Free Europe

La două săptămâni şi jumătate după alegerile parlamentare din Kosovo, comisia electorală a anunţat joi rezultatele oficiale, potrivit agerpres.

Conform rezultatelor finale citate de DPA, partidul de stânga Vetevendosje (Autodeterminare) a ieşit câştigător clar al alegerilor din 14 februarie, cu 49,95% din voturi.


Citește și : Suedia recomandă vaccinul AstraZeneca şi pentru oamenii în vârstă

Potrivit mass-media locale, acest partid condus de fostul activist pentru drepturi civile Albin Kurti a obţinut 58 din cele 120 de locuri în noul parlament.

Partidul Democrat din Kosovo (PDK) a obţinut 16,9%, urmat de Liga Democrată din Kosovo (LDK, conservatori) la putere, cu 12,6%, şi Alianţa pentru Viitorul Kosovo (AKK) cu 7,1% din voturi.

Zece din cele 120 de mandate parlamentare sunt rezervate minorităţii etnice sârbe şi alte 10 grupurilor etnice non-sârbe.

Kurti, care a fost deja prim-ministru din februarie până în iunie anul trecut, a anunţat planuri de a forma un guvern în coaliţie cu grupuri etnice non-sârbe.

Citește și : UE ar trebui să-şi vaccineze toţi cetăţenii până la sfârşitul verii

El şi-a pierdut postul după ce fostul partener al Vetevendosje, LDK, a părăsit coaliţia.

Partidul lui Kurti a trezit speranţe de schimbare. Mişcarea vrea să continue lupta cu corupţia, nepotismul şi să susţină creşterea economică.