DISTRIBUIȚI
rmx.news

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la putere în Polonia, propune ca votul la viitoarele alegeri prezidenţiale programate pe 10 mai să se desfăşoare exclusiv prin corespondenţă, a anunţat joi vicepreşedintele parlamentului, Ryszard Terlecki, în pofida numeroaselor apeluri la amânarea scrutinului din cauza pandemiei de COVID-19, transmite AFP, potrivit agerpres.

Deputaţi ai PiS au depus un proiect de lege de modificare a codului electoral, prin care toţi alegătorii vor putea vota prin corespondenţă. Conform agenţiei PAP, textul ar urma să fie examinat vineri de camera legislativă inferioară, unde partidul Lege şi Justiţie este majoritar.


Citește și: În plină pandemie, americanii pornesc un adevărat război împotriva drogurilor

‘Se va putea putea vota prin corespondenţă, nu va fi nevoie să se meargă la o secţie de vot pentru că nu vor exista secţii de vot’, a declarat Terlecki, care conduce grupul parlamentar al PiS.

Un amendament introdus sâmbătă de acest partid autoriza deja votul prin corespondenţă pentru alegătorii cu vârste de peste 60 de ani.

Partidul Lege şi Justiţie încearcă să menţină pentru scrutin data de 10 mai, chiar dacă două treimi dintre polonezi – conform unui sondaj -, opoziţia parlamentară şi numeroşi experţi medicali reclamă amânarea lui, invocând riscul de contaminare a membrilor comisiilor electorale şi a alegătorilor în secţiile de vot.

Citește și: COVID-19 este a treia cauză de deces în SUA

Potrivit comentatorilor, desfăşurarea scrutinului în mai i-ar garanta victoria preşedintelui în funcţie, Andrzej Duda, provenit din rândurile PiS, în timp ce o amânare ar risca să-i reducă şansele de a obţine un al doilea mandat.

Candidata liberală la prezidenţiale, Malgorzata Kidawa Blonska, a afirmat joi că propunerea PiS constituie ‘o încălcare flagrantă a Constituţiei’.

Numeroşi primari au declarat că refuză organizarea scrutinului, pentru a nu-i expune pe alegători riscului de contaminare.