DISTRIBUIȚI

Eclipsate de o mediatizare focalizată pe alegerile regionale, alegerile departamentale din Franţa au fost marcate duminică printr-un relativ statu quo, dreapta consolidându-şi însă dominaţia şi deposedând Partidul Comunist Francez (PCF) de ultimul lui bastion, situat în regiunea pariziană, informează luni AFP, potrivit agerpres.

Partidul Comunist Francez a pierdut duminică seara Val-de-Marne, ultimul departament pe care îl conducea – încă din 1976 – în faţa dreptei, a recunoscut fostul preşedinte, comunistul Christian Favier, care şi-a împărtăşit, într-un comunicat, „profunda tristeţe”.


Citeşte şi: Şi speriaţi şi cu banii luaţi! Doi nudişti au fugit de un cerb şi s-au rătăcit în pădure! Au fost amendaţi pentru nerespectarea carantinei!

După pierderea departamentului Allier, în centrul Franţei, în timpul alegerilor din 2015, Val-de-Marne era ultimul departament condus de comunişti, printr-o alianţă cu forţele de stânga.

Deja de anul trecut, în timpul alegerilor municipale, comuniştii au primit o serie de „avertismente”: bastioanele istorice Champigny-sur-Marne (oraşul fostului secretar general al PCF, Georges Marchais, condus de partid din 1950), Choisy-le-Roi (din 1959) sau Valenton (sub pavilionul roşu din 1920), toate situate în regiunea pariziană, au căzut în mâinile dreptei.

Citeşte şi: Moscova comentează caustic PIERDEREA unor secrete militare în UK: ‘Agenţii 007 nu mai sunt ceea ce au fost odată’

Forţele de dreapta şi cele de centru, care dispuneau de o foarte largă majoritate de 70 de departamente contra celor 33 deţinute de stânga (cu Teritoriile de peste mări) după alegerile din 2015, ar putea deţine 73 după scrutinul de duminică.