DISTRIBUIȚI
Radio Cadena Agramonte

Partidul Comunist cubanez pune capăt – într-un Congres ale cărui lucrări au început vineri – dinastiei Castro, care nu se va mai afla la putere peste câteva zile, lăsând loc astfel unei noi generaţii, relatează AFP, scrie news.ro

După moartea lui Fidel Castro în 2016, retragerea lui Raul Castro, care împlineşte în curând 90 de ani, şi predă ştafa preşedintelui Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 60 de ani, insula comunistă şilocuitorii săi, care nu au cunoscut altă familie conducătoare în afara celei a celebrilor revoluţionari, dau o pagină istorică.


Citește și : Australia anunţă primul deces provocat de cheaguri de sânge post-vaccinare

”Raul nu se va mai afla la conducerea partidului, dar în cazul în care vor exista probleme Raul va fi prezent” vrea să creadă Ramon Blande, un activist comunist în vârstă de 84 de ani, care poartă o mască de protecţia împotriva covid-19.

Miguel Diaz-Canel este ”încă destul de tânăr”, în opinia sa, dar ”el înfruntă cu adevărat problemele”.

Începând de la ora locală 9.00 (16.00, ora României), câteva sute de delgaţi ai partidului unic, veniţi din toate provinciile, se reunesc, timp de patru zile, în capitală, la Palatul Convenţiilor, pentru a dezbate marile subiecte din ţară.

Reuniunea – cu uşile închise – are loc la aproape exact 60 de ani de la proclamarea de către Fidel Castro a caracterului socialist al revoluţiei. Ea urma să fie difuzată parţial la televiziune.

Desemnarea lui Diaz-Canel în postul de nou prm-secretar – cel mai important în Cuba – urmează să aibă loc în ultima zi a Congresului, luni.

NEMULŢUMIRE SOCIALĂ

Odată cu Raul Castro urmează să se retragă unele dintre numele mari ale generaţiei istorice – cei care au făcut revoluţia din 1959 -, între care numărul doi în partid, José Ramon Machado Ventura, în vâîrstă de 90 de ani, şi comandantul Ramiro Valdés, în vârstă de 88 de ani.

Pe străzile Havanei, pustii de turişti din cauza pandemiei covid-19, cubanezi par mai degrabă îngrijoraţi din cauza penuriilor alimentare, cozilor în faţa magazinelor şi inflaţiei vertiginoase cauzate de recenta unificare a celor două monede locale.

”Sper ca odată cu Congresul să se îmbunătăţească situaţia, pentru că preţurile sunt foarte mari. Salariile au crescut (…), dar nu de ajuns”, se plânge o pensionară în vârstă de 68 de ani, Maria Martinez.

Norman McKay, un analist de la The Economist Intelligence Unit (EIU) comentează că ”plecarea lui (Raul) Castro este un eveniment marcant, nu doar pentru că marchează sfârşitul unei dinastii care a durat peste 50 de ani, ci şi pentru că are loc într-o perioadă de dificultăţi şi perturbări economice importante”.

”Asta nu înseamnă neapărat că va avea loc o schimbare brutală în stilul Partidului Comunist”, iar ”Internetul ar urma să faciliteze revenidcări de transparenţă şi libertăţi, care ridică provocări la adresa Guvernului, pe care Partidul Comunist nu le va putea ignora”.

În ultimele luni Cuba trăieşte o nemulţumire social fără precedent, în urma implementării recente a Internetului pe mobil, a unor manifestaţii ale unor artişti, proteste ale unor disidenţi şi unei mobilizări a altor sectoare ale societăţii civile, precum apărătorii animalelor.

Reţele de socializare au devenit ecoul unor revendicări ale tinerilor cubanezi, care vor mai multă libertate de exprimare.

”URMĂTOAREA GENERAŢIE E AICI”

”Faptul că Raul Castro cedează conducerea Partidului Comunist în Cuba nu este adevărata schimbare”, scria marţi pe Twitter Marco Rubio, un senator american de origine cubaneză. ”Adevărata schimbare este oricum în curs”, dă el asigurări, referindu-se la aceste agitaţii sociale.

Analistul politic Harold Cardenas consideră că ”există un mare sentiment de oboseală în societatea” cubaneză, ”care este un amstec (de efecte) al politicii administraţiei Trump de presiune maximă asupra Cubei şi lipsei încrederii în planurile şi promisiunile liderilor cubanezi”.

Citește și : Liderul Bisericii Anglicane: ‘Rugaţi-vă pentru regina Elisabeta a II-a!’

Acesta este lucrul de care ”opoziţia politică încearcă să profite”.

Sancţiunile impuse de către Donald Trump au condus la dispariţia, în 2019, a vapoarelor de croazieră pline de turişti americani, iar apoi, în 2020, a agenţiilor Western Union, prin care cubanezii primeau bani de la rudele lor din străinătate.

Însă locuitorii au răsuflat uşuraţi după o multiplicare a magazinelor în dolari, o deviză la care mulţi nu au acces.

Miguel Diaz-Canel, care este preşedinte din 2018, urmează să fie primul civil care conduce partidul, în cadrul căruia şi-a făcut întreaga carieră.

Raul a fost ”ultimul (Castro) care ocupă postul”, spune Villanis Vargas, o învăţătoare în vârstă de 47 de ani.

”Dar, bine, generaţia nouă este aici, o generaţie instruită, pregătită şi cred că ţara noastră va ieşi cu bine”.