DISTRIBUIȚI
China Daily

Partidul Comunist Chinez a confirmat miercuri al doilea mandat de cinci ani pentru preşedintele Xi Jinping şi a prezentat noua componenţă a Comitetului Permanent al Biroului Politic, la finalul celui de-al 19-lea Congres, desfăşurat la Beijing, relatează DPA. 

Din noul Comitet Permanent, puternicul cerc interior al conducerii chineze, fac parte Xi Jinping, prim-ministrul Li Keqiang şi noii membri Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji şi Han Zheng.


Ei au fost prezenţi în faţa jurnaliştilor în Marea Sală a Poporului de la Beijing, în timp ce preşedintele Xi şi-a enunţat obiectivele de dezvoltare a Chinei ca o ‘societate moderat de prosperă’ la orizontul lui 2021 şi ca putere globală până la mijlocul secolului al XXI-lea.

Dintre noii membri, Zhao Leji, care a condus anterior departamentul de cadre al partidului, a fost numit şi în fruntea comisiei anticorupţie, după cum a relatat agenţia Xinhua. Zhao îl înlocuieşte în această funcţie pe un vechi aliat al lui Xi, Wang Qishan, care s-a retras după ce a împlinit vârsta neoficială de pensionare, 68 de ani.

Zhao, în vârstă de 60 de ani, este şi cel mai tânăr dintre membrii Comitetului, în condiţiile în care preşedintele Xi nu a promovat pe nimeni născut în anii 1960, alimentând astfel speculaţiile că nu este pregătit să desemneze un succesor.

Cele două instanţe superioare ale Partidului Comunist Chinez – Biroul Politic, cu 25 de membri, şi Comitetul Permanent – au fost alese în prima sesiune plenară a Comitetului Central, un grup de 204 membri desemnat marţi, la capătul unei săptămâni de congres.

Marţi, Partidul Comunist a înscris marţi gândirea politică a preşedintelui Xi Jinping în constituţia sa, plasându-l pe acesta pe acelaşi nivel cu fondatorul Chinei moderne, Mao Zedong, şi cimentându-i astfel puterea asupra partidului înaintea alegerii noilor structuri de conducere.

Delegaţii la congres au aprobat în unanimitate amendamentul care include ‘Gândirea lui Xi Jinping despre socialismul cu caracteristici chineze pentru o nouă eră’ drept unul dintre principiile sale conducătoare.

Decizia va însemna că orice contestare a lui Xi va fi considerată o ameninţare la adresa conducerii ţării de către Partidul Comunist.