DISTRIBUIȚI

Numărul condamnaţilor pentru corupţie din China a scăzut în 2020 în raport cu anul precedent, dar rămâne la un nivel ridicat, depăşind 20.000, indică un raport oficial dat luni publicităţii, relatează AFP, potrivit agerpres.

Numeroşi demnitari comunişti au fost condamnaţi după lansarea de către preşedintele chinez Xi Jinping a unei ample campanii de combatere a corupţiei, în 2013, mai ales în rândurile armatei, ale întreprinderilor şi ale politicienilor.


Vezi şi: Meghan Markle ‘ARUNCĂ-N AER’ Casa Regală britanică

În cursul anului trecut, în China s-au desfăşurat aproximativ 22.000 de procese judiciare pentru corupţie, fiind vizate în jur de 26.000 de persoane, potrivit raportului Curţii populare supreme, prezentat luni deputaţilor chinezi reuniţi în sesiunea parlamentară anuală la Beijing. Printre cele 26.000 de persoane judecate pentru corupţie în 2020, o majoritate covârşitoare a fost condamnată, dar această cifră reprezintă o scădere de aproape 3.000 de condamnări comparativ cu anul 2019.

Anul trecut, în primă instanţă, 99,93% dintre cei 1,53 milioane de acuzaţi ajunşi în faţa justiţiei în cazuri penale în China au fost condamnaţi, indică raportul citat.

În ultimele 12 luni, în mai multe dosare de corupţie au fost implicate oficialităţi de rang înalt.

Zhao Zhengyong, fost lider al Partidului Comunist chinez din provincia Shaanxi (nord), care a primit mită în valoare de 97 de milioane de euro, a fost condamnat la moarte cu suspendare – o pedeapsă în general comutată în închisoare pe viaţă.

Citeşte şi: Washingtonul şi Seulul S-AU ÎNŢELES la bani pentru finanţarea trupelor americane

În schimb, Lai Xiaomin, fost patron al unui fond de investiţii, care acumulase 215 milioane de euro în mod ilegal, nu a avut dreptul la aceeaşi clemenţă, fiind executat la finalul lunii ianuarie.

În cadrul campaniei anticorupţie lansate de Xi Jinping au fost sancţionaţi deja cel puţin 1,5 milioane de membri ai Partidului Comunist. Extrem de populară în rândul populaţiei, această operaţiune este suspectată şi că serveşte la neutralizarea opozanţilor interni ai ideilor promovate de şeful statului chinez.