DISTRIBUIȚI
twitter

Partidul de opoziţie ANO, al fostului prim-ministru ceh Andrej Babis, a câştigat majoritatea oraşelor mari ale ţării în alegerile municipale, considerate un test pentru modul în care coaliţia de guvernare a gestionat criza energetică, informează Reuters, potrivit agerpres.

La fel ca şi alte state membre ale Uniunii Europene, Republica Cehă se confruntă cu o inflaţie în creştere, determinată în principal de preţurile ridicate la energie. Opoziţia susţine că guvernul premierului Petr Fiala a făcut prea puţin şi prea târziu pentru a-i ajuta pe oameni.


Citește și : Lavrov atacă SUA de la tribuna ONU: ‘Rusofobia oficială a Occidentului este fără precedent, amploarea ei este grotescă’

Cehii au votat în peste 6.000 de municipalităţi vineri şi sâmbătă, iar rezultatele finale au fost anunţate abia duminică dimineaţa, din cauza unui sistem complicat de distribuire a voturilor.

Partidul ANO, care se află în opoziţie din toamna anului trecut, a câştigat în 17 din cele 27 de oraşe mari. Cu toate acestea, s-a clasat pe locul al doilea în cele două mari oraşe, capitala Praga şi Brno, unde au câştigat partidele din actuala coaliţie de guvernare.

Cele mai multe locuri în parlamentele locale – 38.099 dintr-un total de 61.796 – revin diferitelor grupuri de candidaţi independenţi, care, de obicei, obţin cel mai mare scor în acest tip de alegeri.

Dintre partide, ANO se află în spatele a două formaţiuni din coaliţia de guvernare, Democraţii Civici ai premierului Fiala şi Creştin Democraţii.

De asemenea, cehii au votat în primul tur al alegerilor pentru camera superioară a parlamentului, în care se dispută o treime din cele 81 de locuri din Senat. Trei locuri au fost deja ocupate în prima rundă.

Citește și : Zelenski s-a declarat şocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachete Kievului – VIDEO

În turul al doilea, care va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare, partidul de opoziţie ANO va avea 17 candidaţi, coaliţia de guvernare 19, iar locurile rămase vor fi ocupate de alte partide şi independenţi.

Indiferent de rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin, coaliţia de guvernare îşi va păstra majoritatea în Senat.