DISTRIBUIȚI

Atât partidele de stânga, cât şi cele de dreapta au respins joi apelul preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, la deblocarea parlamentului, cerându-i şefului statului să precizeze ce compromisuri este dispus să facă în schimbul susţinerii, informează Reuters, potrivit agerpres.

Miercuri seara, înainte de a pleca spre Bruxelles pentru a participa la summitul Uniunii Europene, Macron a ţinut un discurs televizat în care a recunoscut că alegerile parlamentare de luna aceasta au evidenţiat „diviziunile profunde” din societatea franceză.


Citeşte şi: G7 va face ‘propuneri concrete’ pentru ‘creşterea presiunii asupra Rusiei’ – Black News

Preşedintele a exclus formarea unui guvern de uniune naţională şi le-a cerut liderilor partidelor rivale să ia în considerare posibilităţile de alcătuire a unei coaliţii cu alianţa sa de centru sau susţinerea reformelor prin aprobarea fiecărei legi în parte.

Manevra politică a fost respinsă din toate părţile spectrului politic ca o încercare de a obţine consensul asupra politicilor şefului statului, fără a ca acesta să facă în schimb prea multe concesii.

„Dacă îşi menţine proiectul, nu are o majoritate absolută”, a declarat deputata socialistă Valerie Rabault postului de radio France Inter, susţinând că „el (Macron) va fi cel care blochează Franţa, nu noi”.

Senatorul Bruno Retailleau, din partidul de dreapta Republicanii, a exclus orice coaliţie, susţinând că preşedintele nu se bucură de încredere. „Pentru noi, va merge caz cu caz”, a afirmat el.

Apelul a fost respins şi de Louis Aliot, vicepreşedintele Adunării Naţionale (RN) conduse de Marine Le Pen, contracandidata de extremă dreaptă a lui Macron la alegerile prezidenţiale. RN este acum cel de-al doilea partid parlamentar din Franţa.

Liderul extremei stângi, Jean-Luc Melenchon, a numit discursul preşedintelui „un ghiveci”.

Citeşte şi: Preşedintele ales al Columbiei şi preşedintele Venezuelei au discutat probleme legate de graniţă – Black News

Reuters apreciază că aceste reacţii lasă puţine şanse pentru ieşirea rapidă din impasul politic. Voturile alegătorilor francezi au dus la o situaţie neobişnuită în Franţa – un parlament fără o majoritate clară. Alianţa de centru a lui Macron ar fi avut nevoie de încă 44 de deputaţi pentru a dispune de majoritatea absolută, în timp ce extrema dreaptă îşi dispută cu o alianţă de stânga din care fac parte şi extremiştii postura de principală forţă de opoziţie. Conservatorii ar putea fi cei care decid cine va conduce.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Paris, Olivia Gregoire, a nuanţat poziţia lui Macron, care ceruse partidelor să îşi clarifice poziţiile în două zile. Ea a estimat că vor fi necesare săptămâni de consultări politice şi că preşedintele „a început un dialog care nu se va încheia în 48 de ore”.