DISTRIBUIȚI

Partidele politice din Regatul Unit şi-au lansat miercuri campaniile în perspectiva alegerilor anticipate prevăzute pentru 12 decembrie, al treilea scrutin din această ţară organizat în mai puţin de cinci ani, transmite dpa, potrivit agerpres.

”Să facem ca ţara să avanseze şi să respectăm priorităţile populaţiei – servicii medicale, poliţie, nivel de trai, mediu”, a scris miercuri pe Twitter premierul conservator Boris Johnson, după ce în ajun parlamentul de la Londra a susţinut cererea lui de organizare a alegerilor anticipate pe 12 decembrie.


Citeşte şi: Camera Reprezentanţilor RECUNOAŞTE ‘genocidul armean’

Johnson insistase că Regatul Unit trebuie să părăsească Uniunea Europeană la 31 octombrie, cu sau fără un acord, dar parlamentarii l-au forţat să solicite blocului comunitar o amânare de trei luni, acceptată de Bruxelles.

Regatul Unit a organizat alegeri în mai 2015 şi iunie 2017, iar în iunie 2016 a votat în proporţie de 52% pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Alegerile din 2017 s-au dovedit dezastruoase pentru Partidul Conservator, condus la acea vreme de fostul premier Theresa May, conservatorii pierzând majoritatea în parlament.

Citeşte şi: Forţele ruso-turce vor începe patrularea în nordul Siriei

Decizia Theresei May de a convoca alegeri anticipate, în speranţa consolidării majorităţii sale, a lăsat guvernul incapabil de a-şi asigura sprijinul parlamentar pentru acordul de Brexit negociat cu UE.

Cele mai recente sondaje de opinie indică faptul că Partidul Conservator ar obţine cel puţin 35% din voturi în alegerile anticipate din luna decembrie, adaugă sursa citată.