DISTRIBUIȚI
South China Morning Post

Peste 60 de partide de stânga, asociaţii şi sindicate organizează sâmbătă o ‘maree populară’ în mai multe oraşe din Franţa, o nouă manifestaţie din această primăvară agitată social, pentru a susţine grevele şi ‘luptele’ menite să-l facă să cedeze pe preşedintele Emmanuel Macron şi să-l determine să renunţe la reformele sale, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Greve cu repetiţie în transporturi, nemulţumiri ale studenţilor, furia funcţionarilor: mişcările sociale se succed în Franţa împotriva reformelor dorite de tânărul preşedinte, care nu intenţionează să cedeze deloc în faţa diverselor revendicări.


Citește și : Trump anunță că summitul cu Kim Jong Un nu va mai avea loc

Prin urmare, obiectivul principal al manifestaţiei din 26 mai este de a susţine ‘luptele’ sindicale în curs, la câteva zile după o nouă mobilizare printre funcţionarii publici şi în plină mişcare socială la SNCF, operatorul căilor ferate franceze.

Trebuie ‘făcut să cedeze’ Emmanuel Macron şi organizaţia patronală Medef, ‘decişi să impună cu orice preţ o restructurare în profunzime a societăţii franceze’, subliniază organizatorii ‘mareei umane’, într-un apel comun.

Ei consideră un talmeş-balmeş ‘politica de austeritate’ a guvernului, ‘introducerea selecţiei pentru admiterea la universitate’, ‘reforma fiscală favorabilă celor mai bogaţi’ şi ‘legea represivă’ împotriva migranţilor.

Evantaiul de revendicări este la fel de eclectic ca şi numărul de organizaţii care participă la reuniunile prevăzute să aibă loc sâmbătă la Paris, la Marsilia (sud-est), Nantes (vest), Toulouse (sud-vest), Lille (nord), Strasbourg (est) şi alte oraşe ale Franţei.

Fapt inedit, CGT, primul sindicat din Franţa, şi Franţa Nesupusă (LFI), partid al stângii radicale, cheamă împreună la această mobilizare, care va reuni de asemenea Partidul Comunist, Verzii, asociaţii precum Attac, Act’up sau Confederaţia fermierilor şi Sindicatul magistraturii.

Citește și : Preşedintele sud-coreean a convocat o reuniune de urgenţă după anularea summitului SUA-Coreea de Nord

Liderul partidului Franţa Nesupusă, Jean-Luc Melenchon, care se doreşte opozantul numărul 1 al lui Macron, se aşteaptă la o mobilizare ‘masivă’. El însuşi a ales oraşul Marsilia pentru a manifesta şi a denunţa ‘logica egoismului social’ a preşedintelui Macron.

Deocamdată, Emmanuel Macron nu a reacţionat. Ministrul economiei, Bruno Le Maire, şi-a asumat această sarcină, acuzând LFI că merge ‘tot mai departe către dezordine’ şi ‘agitare şi tot mai puţin către propuneri’. El a criticat de asemenea LGT, calificând participarea lui la manifestaţie drept o ‘deturnare totală a sindicalismului’.

Alte mari sindicate, Franţa muncitoare, CFDT şi Unsa, au decis să nu participe.