DISTRIBUIȚI
Adevarul

Ucraina a legat participarea la summitul din Indonezia al G20, care va avea loc în noiembrie, de situaţia militară la momentul respectiv şi de eventuala prezenţă a Rusiei, informează dpa, potrivit agerpres.  

„Participarea noastră depinde de Federaţia Rusă, dacă va fi acolo”, a declarat duminică la Kiev preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski agenţiei Interfax Ucraina, preluată de dpa.


Citește și :  Australia va furniza Ucrainei 34 de vehicule blindate și va interzice importurile de aur rusesc

Preşedintele indonezian Joko Widodo, care va fi gazda evenimentului, l-a invitat pe Zelenski cu ocazia vizitei la Kiev de săptămâna trecută, într-o încercare de mediere cu Moscova.

„I-am spus preşedintelui Indoneziei că suntem recunoscători pentru invitaţie, dar avem o problemă de securitate”, a spus Zelenski, adăugând că se îndoieşte de participarea multor ţări la summit, în caz că Rusia intenţionează să fie prezentă.

Preşedintele ucrainean a mai arătat că, dacă forţele ruse continuă să comită împotriva civililor din ţara sa atrocităţi cum au fost execuţiile de la Bucea, de lângă Kiev, Rusia va trebui să se confrunte cu o „izolare completă”.

Citește și : Şaptezeci de diplomaţi ruşi şi familiile lor au părăsit Bulgaria

Una din priorităţile summitului din insula indoneziană Bali urmează să fie problema securităţii alimentare mondiale.

Preşedintele rus Vladimir Putin a indicat deja că intenţionează să participe la reuniunea G20, grup din care fac parte statele cu cele mai mari economii din lume. Nu este însă clar dacă el are în vedere să intervină prin videoconferinţă sau să se prezinte personal.