DISTRIBUIȚI
AP

Participarea Statelor Unite la tratatul Cer Deschis s-a încheiat oficial duminică, informează dpa, potrivit agerpres.

Washingtonul anunţase de şase luni că se va retrage din acordul menit să ‘evite surprizele în mod cooperativ’, prin permiterea survolurilor în scop de observare a forţelor armate ale altor ţări.


Citește și : ‘Lanțul de frig’, una dintre provocările legate de distribuirea vaccinurilor anti-COVID

La tratatul negociat în 1992 participau 34 de ţări, inclusiv SUA şi Rusia, care efectuau zboruri cu avioane neînarmate deasupra teritoriilor celorlalţi participanţi.

Moscova s-a arătat mai interesată de supravegherea aeriană a Europei, nu a Statelor Unite. Prin urmare, retragerea americanilor nu anulează imediat valoarea tratatului. Luna aceasta, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut asigurări scrise din partea membrilor NATO că nu vor mai comunica SUA datele culese în urma zborurilor de recunoaştere în cadrul Cer Deschis. El a precizat totodată că bazele americane din Europa nu vor fi exceptate de la observarea aeriană din partea Rusiei.

Oficiali americani au acuzat Moscova de încălcarea tratatului prin interzicerea zborurilor în apropierea anumitor zone, cum ar fi enclava rusă Kaliningrad şi frontiera cu Georgia, precum şi a survolării exerciţiilor militare ruse.

Citește și : Mii de persoane au protestat în Franţa împotriva legii care limitează difuzarea de imagini cu poliţişti