DISTRIBUIȚI
middleeasteye.net

Participarea la alegerile locale din Algeria, sâmbătă, a fost mai mare decât la precedentele scrutinuri, de circa 35%, mai mare cu 12% decât cea din alegerile legislative, însă rămâne „sub aşteptări”, potrivit comentariilor din mass-media algeriene, informează duminică AFP, potrivit agerpres

Preşedintele Autorităţii Electorale Independente ANIE, Mohamed Charfi, a anunţat o participare de 35,97% pentru alegerile municipale şi de 34,39% pentru cele departamentale, fiecare cu peste 8 milioane de votanţi dintre cei 23 de milioane înscrişi pe liste.


Citește și : Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron din Germania au fost confirmate la Munchen

Rezultatele acestor alegeri nu sunt aşteptate mai devreme de câteva zile.

Potrivit cotidianului El Watan, „alegerile locale, în pofida caracterului lor de proximitate, nu au antrenat mulţimi”, o ilustrare a faptului că alegătorii „continuă să nu aibă încredere în actul electoral”.

El Watan a amintit că la precedentele alegeri locale din 2017, afluenţa a depăşit 44%, cu mai mult de zece milioane de alegători dintr-un total de 22 milioane.

ANIE a respins sâmbătă orice comparaţie cu alegerile locale organizate în timpul fostului preşedinte Abdelazit Bouteflika (1999-2019). Preşedintele ANIE a explicat că modurile de scrutin erau diferite şi că o comparaţie este posibilă doar cu voturile organizate după alegerile prezidenţiale din 2019, care au dus la alegerea preşedintelui Abdelmajid Tebboune, cu 58% din sufragii şi în timpul cărora s-a înregistrat o rată de participare de aproape 40%.

Citește și : Preşedintele german îşi anulează în ultimul moment turneul în Golf din cauza evoluţiei pandemiei

Aceste alegeri constituie un nou test pentru preşedintele Tebboune, care a promis o reînnoire a tuturor instituţiilor de pe vremea lui Bouteflika, pe care el le consideră „cangrenate de fraudă şi de bani murdari”.