DISTRIBUIȚI

Ţările din sudul Uniunii Europene au reiterat vineri, la Atena, angajamentul ferm de a pune în aplicare Acordul de la Paris din 2015, menit să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, în contextul în care ONU a avertizat că omenirea se îndreaptă spre o creştere „catastrofală” cu 2,7 grade Celsius, informează AFP, potrivit agerpres

„Acum mai mult ca oricând este necesar să abordăm criza climatică şi de mediu care se intensifică”, au îndemnat, într-o declaraţie comună, cele nouă ţări participante la summit.


Citește și : Narendra Modi împlineşte 71 de ani, iar autorităţile vor să vaccineze zeci de milioane de indieni de ziua lui

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care a prezidat această reuniune la nivel înalt, a reamintit că „incendiile devastatoare din această vară care au afectat Grecia, Italia şi Cipru, nu au cruţat nicio ţară mediteraneană, în timp ce nordul Europei a fost lovit de inundaţii distructive”. „Când pericolul este comun, la fel trebuie să fie şi apărarea noastră”, a îndemnat şeful executivului elen.

La iniţiativa Greciei, preşedintele francez Emmanuel Macron, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez şi cel italian, Mario Draghi, au semnat, împreună cu omologii lor din Cipru, Malta, Slovenia, Croaţia şi Portugalia, o declaraţie „pentru a obţine un rezultat ambiţios în timpul COP26”, care va avea loc în luna noiembrie, în Scoţia.

Cu şase săptămâni înainte de COP26, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că un raport publicat vineri „arată că lumea se află pe o cale catastrofală spre o încălzire cu 2,7 grade Celsius”.

În declaraţia comună, cei nouă lideri îşi reafirmă, de asemenea,”angajamentul de a atinge neutralitatea climatică până în 2050″ în Europa.

Prezent la Atena, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a susţinut că aceasta este „unica soluţie”.

„Vedem cu toţii că schimbările climatice afectează puternic regiunea mediteraneană şi trebuie să găsim soluţii”, a estimat pe canalul EbS preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentă la Atena.

„Ne-am angajat să consolidăm mecanismul european de protecţie civilă”, a declarat preşedintele Macron, care a lăudat solidaritatea europeană în ceea ce priveşte incendiile de pădure.

Subliniind „vulnerabilitatea ridicată” a Mediteranei la schimbările climatice, cele nouă ţări mediteraneene şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu impactul acestora asupra economiei şi au făcut apel la partenerii internaţionali,”în special cei din G20, să ratifice Acordul de la Paris”.

Citește și : Italienii sunt de acord cu certificatul sanitar obligatoriu

Au promis, de asemenea, să consolideze colaborarea transfrontalieră pentru a proteja biodiversitatea şi pentru a spori investiţiile care să permită o mai bună gestionare a pădurilor din regiunile mediteraneene.

„Trebuie să prevenim instrumentalizarea suferinţei umane în scopuri politice şi să ajungem la o înţelegere comună asupra modului de a face faţă încercărilor orchestrate de traversare ilegală” a Mediteranei de către migranţi, se mai arată în declaraţia comună.

Cele nouă ţări s-au angajat, de asemenea, să „îşi consolideze cooperarea” pentru a combate „fenomenul extremismului violent şi a terorismului” şi au cerut regimului taliban „să coopereze pe deplin în lupta împotriva terorismului”.

Acest summit, cunoscut anterior sub denumirea de Med7, a fost redenumit în acest an EU MED, în urma includerii în format a Croaţiei şi Sloveniei.