DISTRIBUIȚI
AP

Liderii care au participat la summitul pe tema modificărilor climatice, organizat în format virtual de preşedintele american Joseph Biden, au propus reduceri semnificative ale emisiilor poluante şi investiţii masive în tehnologii ecologice, informează mediafax.

„Vom face aceste lucruri împreună. Nu putem câştiga lupta împotriva schimbărilor climatice dacă nu avem acţiuni comune la nivel global”, a declarat Joseph Biden vineri, la finalul summitului. „Angajamentele pe care le-am făcut trebuie să se concretizeze”, a subliniat preşedintele SUA, citat de agenţia Associated Press.


Citește și : Aleksei Navalnîi IESE din greva foamei

Cei apropximativ 40 de lideri de state care au participat la reuniune s-au angajat să reducă semnificativ emisiile poluante în următoarele decenii şi au insistat pentru investiţii masive în tehnologii ecologice.

Joseph Biden a cerut măsuri la nivel global pentru reducerea poluării, fixând pentru Statele Unite obiectivul diminuării emisiilor poluante cu 52% până în 2030. „Este un imperativ moral şi economic. Este un moment de pericol, dar sunt şi oportunităţi extraordinare. Timpul este scurt, dar credem că putem face aceste lucruri şi cred că le vom face. Semnalele sunt inconfundabile, ştiinţa nu poate fi negată, costurile lipsei de acţiune vor continua să crească”, a declarat Joseph Biden.

China va depune eforturi pentru îndeplinirea obiectivului atingerii neutralităţii climatice până în anul 2060, a declarat preşedintele Xi Jinping. „În perioada civilizaţiei industriale, omenirea a creat avuţii materiale masive. Însă acest lucru s-a făcut cu preţul exploatării intense a resurselor naturale, care a perturbat echilibrul ecosistemului Terrei şi a generat tensiuni în relaţia om-natură. Trebuie să asumăm angajamentul armoniei om-natură”, a declarat Xi Jinping, conform postului tv CGTN.

Preşedintele Chinei a pledat pentru dezvoltarea tehnologiilor ecologice şi pentru norme sistemice de protejare a mediului înconjurător. „Trebuie să colaborăm în baza reglementărilor internaţionale, urmând principiile echităţii şi dreptăţii, concentrându-ne pe acţiuni concrete”, a subliniat preşedintele Chinei, salutând revenirea Statelor Unite la colaborarea internaţională pentru contracararea schimbărilor climatice. „Anul trecut, am făcut anunţul oficial potrivit căruia China se va strădui să atingă nivelul maxim al emisiilor de dioxid de carbon înainte de anul 2030 şi să atingă neutralitatea privind emisiile de dioxid de carbon până în anul 2060. Sunt decizii majore, bazate pe sentimentul nostru de responsabilitate pentru construirea unei comunităţi cu un viitor comun pentru omenire şi pe necesitatea de a garanta o dezvoltare sustenabilă”, a subliniat Xi Jinping.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat intenţia de a reduce „semnificativ” emisiile poluante până în anul 2050. „Rusia va reduce semnificativ volumul acumulat de emisii poluante” până în 2050, a afirmat Vladimir Putin, fără a fixa un nivel exact. „Este necesară cooperare amplă şi concretă la nivel internaţional pentru calcularea şi monitorizarea volumului emisiilor poluante în atmosferă. Rusia este interesată de stimularea cooperării internaţionale pentru căutarea unor soluţii eficiente în contextul modificărilor climatice, precum şi pentru alte provocări vitale”, a adăugat Vladimir Putin.

Citește și : Țările baltice susțin Cehia în conflictul cu Rusia și expulzează patru diplomaţi ai Moscovei

Cu ocazia summitului, Japonia a anunţat fixarea obiectivului de reducere a emisiilor poluante cu 46% până în 2030. Înaintea summitului, Uniunea Europeană a anunţat că vrea să diminueze cu 55% emisiile poluante până în 2030, comparativ cu nivelul din anul 1990. Guvernul Marii Britanii a semnalat că intenţionează diminuarea emisiilor poluante cu 78% până în anul 2035.