DISTRIBUIȚI
©France Diplomatie/ Twitter

Franţa va face din „întărirea parteneriatului euroafrican” una dintre priorităţile preşedinţiei sale a Consiliului UE în primul semestru al lui 2022, alături de relansarea economiei şi lupta împotriva terorismului, a dat asigurări marţi şeful diplomaţiei franceze, relatează AFP, potrivit agerpres

„Întărirea parteneriatului euroafrican este o prioritate a Franţei şi această prioritate va fi în centrul preşedinţiei noastre (a UE)”, a declarat Jean-Yves Le Drian în cadrul unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe din ţările UE şi ale Uniunii Africane (UA) la Kigali.


Citește și : Amnesty International cere o anchetă în Emirate după expulzarea unor migranţi africani

Această reuniune vizează pregătirea viitorului summit UE-UA, care se va desfăşura în februarie la Bruxelles, la peste patru ani după cel de la Abidjan, din 2017.

„Avem un interes comun să continuăm să transformăm interdependenţa care există între societăţile şi economiile noastre, în tot atâta solidaritate pentru a construi viitorul împreună”, a declarat ministrul francez al afacerilor externe.

„Un viitor ai cărui actori vrem să fim şi pe care nu vrem să-l scrie altcineva în locul nostru, un viitor care respectă (…) suveranitatea fiecăruia”, a mai spus Le Drian, în ceea ce pare a fi o aluzie la alţi actori majori în Africa, precum China, Rusia sau Turcia.

Citește și : Regina Marii Britanii a participat la primul ei angajament oficial după spitalizarea de săptămâna trecută

Franţa este împotriva planului autorităţilor de tranziţie din Mali de a recurge la serviciile grupului rus de securitate Wagner, suspectat de occidentali că obţine venituri din exploatarea resurselor naturale ale ţărilor în care activează şi că serveşte interesele Kremlinului.

„Acest parteneriat (euroafrican) trebuie să facă obiectul unei orientări politice clare şi asumate la viitorul summit UE-UA în proiecte concrete şi ambiţioase”, în serviciul unei „relansări euroafricane durabile”, a mai spus Jean-Yves Le Drian.