DISTRIBUIȚI
Language Diversity

Parlamentul ungar a adoptat o rezoluţie prin care îşi confirmă sprijinul pentru iniţiativa cetăţenească europeană Minority SafePack, menită să sporească protejarea minorităţilor lingvistice şi naţionale în statele UE, relatează agenţia MTI, potrivit agerpres.

Această iniţiativă cetăţenească a întrunit pragurile de minim 1,1 milioane de semnături din cel puţin 11 state membre, dar a fost respinsă de Comisia Europeană, care a apreciat că o paletă largă de măsuri referitoare la mai multe aspecte ale iniţiativei au fost întreprinse în ultimii ani, de când iniţiativa cetăţenească Minority SafePack a fost lansată în anul 2013.


Citeşte şi: O școală privată din Miami LE INTERZICE profesorilor vaccinați să se apropie de elevi

Întrucât nu sunt propuse noi acte legislative, implementarea completă a legislaţiei şi a politicilor deja existente oferă un ”arsenal puternic” de susţinere a obiectivelor iniţiativei, a mai precizat Comisia Europeană în răspunsul dat în luna ianuarie.

Totuşi, în rezoluţia adoptată, parlamentul ungar îşi exprimă ”uimirea” cu privire la decizia Comisiei Europene de a ”respinge complet” iniţiativa Minority SafePack după ce aceasta a fost sprijinită de majoritatea eurodeputaţilor, notează MTI.

Citeşte şi: Facebook vs. Apple: Iată ce trebuie să știți despre războiul privind politica de confidențialitate

Prin respingerea iniţiativei, Comisia a ignorat nu doar sprijinul Parlamentului European pentru ea, ci şi ”voinţa cetăţenilor europeni”, susţin parlamentarii ungari în rezoluţia adoptată cu 157 de voturi pentru şi unul împotrivă.

Parlamentul ungar este convins că, prin respingerea iniţiativei, Comisia Europeană a ratat ”o oportunitate istorică” de a-şi demonstra angajamentul de susţinere a minorităţilor naţionale europene prin implementarea unor măsuri specifice, se mai arată în documentul votat de legislativul de la Budapesta.