DISTRIBUIȚI
Пик

Parlamentul turc a prelungit sâmbătă cu un an mandatul care permite armatei să intervină în Irak şi Siria, cu două zile înaintea unui referendum de independenţă în Kurdistanul irakian căruia Ankara i se opune ferm, relatează AFP. 

În cursul unei sesiuni parlamentare extraordinare, transmisă la televiziune, deputaţii turci au adoptat rezoluţia depusă de guvern, care a cerut extinderea cu un an a mandatului autorizând armata să intervină în Irak şi Siria ce expira la 30 octombrie.


Textul adoptat de parlament menţionează o serie de evoluţii regionale considerate de Ankara ca o ameninţare pentru siguranţa sa naţională, printre care „proiectele separatiste ilegale” din Irak, o referire la referendumul kurzilor din acea ţară.

Printre alte elemente citate, figurează, de asemenea, activităţile miliţiilor kurde YPG din nordul Siriei, sprijinite de Washington pentru lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic (SI), dar pe care Ankara le consideră „teroriste”.

Înainte de votul în parlament asupra rezoluţiei, ministrul apărării, Nurettin Canikli, a avertizat că referendumul kurd din Irak va fi „nul şi neavenit” pentru Ankara, adăugând că scrutinul reprezintă o „ameninţare serioasă pentru siguranţa noastră naţională”.

Pentru a face faţă acesteia, „toate instrumentele şi toate măsurile sunt pe masă (…) Luăm deja toate măsurile necesare şi vom continua să facem asta”, a mai spus ministrul.

În baza mandatului reînnoit sâmbătă, care a fost votat pentru prima dată în 2014 şi prelungit anual, armata turcă a lansat, în august 2016, o ofensivă terestră în nordul Siriei, vizând simultan SI şi miliţiile kurde YPG.

Confruntată cu o sângeroasă rebeliune separatistă kurdă pe teritoriul său, Turcia, unde trăiesc vreo 15 milioane de kurzi, se opune ferm referendumului de independenţă pe care guvernul regional din Kurdistanul regional a prevăzut să îl desfăşoare luni.

În ultimele zile, Ankara şi-a înmulţit avertismentele, iar armata turcă, efectuând până marţi la manevre la graniţa cu Irakul, a anunţat sâmbătă într-un comunicat că aceste exerciţii vor continua „cu trupe suplimentare”.