DISTRIBUIȚI

Parlamentul turc a retras joi mandatele unui număr de trei deputaţi din opoziţie condamnaţi în cadrul diverselor procese judiciare, partidele lor denunţând o ”lovitură de stat contra voinţei populare”, transmite France Presse, scrie agerpres.

Enis Berberoglu, din Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), precum şi Leyla Güven şi Musa Farisogullari, din Partidul Democratic al Popoarelor (HDP, pro-kurd) şi-au pierdut mandatele parlamentare şi în consecinţă nu vor mai putea participa la activitatea legislativă.


Citește și : Finlanda nu mai are niciun nou caz de coronavirus

Decizia deschide calea întemniţării aleşilor destituiţi, toţi trei condamnaţi în apel la închisoare cu executare.

”În zilele următoare, mă voi prezenta la închisoare pentru a efectua restul pedepsei mele”, a declarat Enis Berberoglu într-o conferinţă de presă, adăugând că ”nu este surprins” de destituirea sa.

Berberoglu a fost condamnat la şase ani de închisoare în 2018 pentru că a transmis presei o înregistrare video compromiţătoare pentru serviciile secrete turce, dar a fost eliberat după un an de închisoare întrucât beneficia de imunitate parlamentară.

În 2019, Curtea de Casaţie turcă a confirmat condamnarea lui Musa Farisogullari la închisoare pentru ”apartenenţă la o organizaţie teroristă înarmată”, acuzaţie respinsă.

Liderul CHP, Kemal Kiliçdaroglu, a denunţat pe Twitter o ”lovitură de stat civilă” care a ”ignorat voinţa populară”.

Citește și : Mutare neașteptată a premierul polonez: Mateusz Morawiecki cere parlamentului un vot de încredere

”Ostilitatea AKP (partidul de guvernământ) faţă de kurzi şi mentalitatea pucistă persistă. Ne opunem înşelării voinţei populare”, a reacţionat HDP (pro-kurd) pe Twitter.

Partidele de opoziţie şi ONG-urile acuză constant guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de instrumentalizare a justiţiei pentru a reduce la tăcere criticii.

În ultimii ani, mai mulţi aleşi ai HDP, deputaţi şi primari, au fost destituiţi.