DISTRIBUIȚI
NewsMaker

O dezbaterea începută joi în parlamentul slovac pe marginea unei moţiuni de cenzură împotriva premierului Igor Matovic (foto) a continuat până la primele ore ale dimineţii de vineri, fără a duce la un vot sau la un rezultat concludent, relatează dpa, potrivit agerpres.

Dacă votul va avea totuşi loc, Matovic (47 de ani) ar putea fi nevoit să demisioneze la doar patru luni după preluarea funcţiei.


Citeşte şi: Două avioane americane au şicanat în zbor un avion de pasageri iranian – VIDEO

În cursul dezbaterii, politicieni din opoziţie l-au acuzat pe premier de incompetenţă, minciuni şi fraudă. Acesta a ripostat cu critici la adresa social-democraţilor din Smer, pe care coaliţia sa de centru-dreapta OLaNO i-a înlocuit la guvernare după ce au condus Slovacia timp de 12 din ultimii 14 ani. „Guiţatul pe care îl auziţi vine de la faptul că i-am alungat pe porci de la mâncare”, a spus Matovic, potrivit dpa.

După ce Matovic a plecat de la parlament, cu puţin înainte de miezul nopţii, membrii ai partidului radical de dreapta LSNS (Partidul popular Slovacia noastră) a ocupat tribuna timp de circa trei sferturi de oră, reuşind să-l determine pe premier, care se pare că ajunsese între timp acasă, să se întoarcă în sală pentru a continua să asculte acuzaţiile care i se aduc.

Citeşte şi: China le răspunde ‘cu aceeaşi monedă’ americanilor şi ÎNCHIDE consulatul din Chengdu

Social-democraţii au cerut un vot de neîncredere după ce ziarul de stânga Dennik N a dezvăluit că Matovic şi-a plagiat lucrarea de masterat din 1998. Premierul, care a recunoscut că a făcut greşeli, s-a apărat joi subliniind că teza sa nu e o problemă la fel de mare cum este corupţia, pe care s-a angajat în mod repetat să o elimine.

Universitatea Comenius din Bratislava a precizat joi într-un comunicat citat de agenţia TASR că lucrarea lui Matovic din 1998 nu întruneşte standardele academice, distanţându-se de decanul Facultăţii de management, Michal Gregus, care declarase pentru Dennik N că nu consideră că este cazul de plagiat.