DISTRIBUIȚI
IRNA

Parlamentul şi Justiţia iraniană lucrează la problema purtării obligatorii a vălului de către femei, a anunţat procurorul general, promiţând rezultate rapide, fără a preciza cum ar putea fi modificată legea, relatează AFP, scrie news.ro .  

Zeci de proteste au avut loc în Iran de la moartea Mahsei Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, care a murit pe 16 septembrie, după arestarea ei de către poliţie pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice.


Citește și: O nouă decizie a justiţiei defavorabilă lui Donald Trump

„Parlamentul şi justiţia lucrează” la această problemă, a declarat procurorul general Mohammad Jafar Montazeri, citat vineri de agenţia de presă Isna.

El nu a precizat ce ar putea fi schimbat în lege, mai ales că preşedintele ultraconservator Ebrahim Raisi a impus deja noi restricţii vestimentare.

Vălul islamic a devenit obligatoriu în Iran în 1983, la patru ani după revoluţia islamică din 1979. pentru a „răspândi cultura decenţei şi a hijabului”. Procurorul general a anunţat o dată viitoare pentru rezultatele examinărilor privind purtarea obligatorie a hijabului. „De exemplu, am avut o întâlnire cu Comisia Culturală a Parlamentului miercuri şi vom vedea rezultatele într-o săptămână sau două”, a spus el într-un discurs la Qom, la sud de Teheran.

Citește și: Washingtonul anunţă sancţiuni împotriva a trei oficiali nord-coreeni

 

La rândul său, preşedintele Raisi a declarat sâmbătă, la Teheran, la o conferinţă: „Constituţia noastră are valori şi principii solide şi de neclintit. Dar există metode de implementare a constituţiei care pot fi declinate”.