DISTRIBUIȚI
YouTube

Parlamentul portughez a extins vineri programul de acordare de permise de rezidenţă pentru investitorii străini, astfel încât acesta să-i includă şi pe cei care investesc cel puţin 500.000 de euro în proiecte de mediu, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Parlamentarii au aprobat, cu majoritate de voturi, această măsură şi au respins propunerea a două partide de stânga de anulare a întregului program.


Citește și : Captură record de droguri în 2018 în portul belgian Anvers. Zeci de tone de cocaină au fost confiscate

Programele aşa-numitelor ‘vize de aur’ au fost criticate de Bruxelles pentru faptul că ar expune statele respective la riscul corupţiei.

Partidul Socialist portughez, aflat la guvernare, nu a dat niciun indiciu că ar intenţiona să pună capăt programului, care a generat un aflux constant de fonduri, mai ales în domeniul imobiliar, din partea unor investitori din afara Uniunii Europene, mai ales de pe continentul american, din China, Rusia şi Turcia.

Deputatul Jose Manuel Pureza, din Blocul de Stânga, a propus eliminarea programului, despre care a afirmat că este ‘doar un instrument pentru speculaţii imobiliare, corupţie şi spălare de bani’.

Cu toate acestea, propunerea a fost respinsă, în locul ei adoptându-se extinderea programului la aşa-numitele ‘vize verzi’.

‘Luând în considerare importanţa consolidării unei societăţi multiculturale şi deschise (…) este importantă crearea unui program adiţional de atragere de investiţii străine de natură ecologică’, a declarat deputatul Andre Silva, care reprezintă PAN, un partid ecologist şi care promovează drepturile animalelor.

În baza textului adoptat, cetăţenii străini vor putea primi drept de rezidenţă în Portugalia dacă vor investi cel puţin 500.000 de euro în agricultură organică, ecoturism, energii regenerabile şi alte proiecte de mediu care contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Citește și : Rusia: Un tribunal din Moscova ar putea extinde perioada de detenție a militarilor ucrainieni

Programul actual – care permite deplasările fără vize în Spaţiul Schengen – oferă drept de rezidenţă străinilor dispuşi să investească în Portugalia, inclusiv în domeniul imobiliar, să înfiinţeze companii high-tech şi să creeze locuri de muncă.

Şi alte ţări europene, printre care Spania, Malta, Grecia şi Cipru, derulează programe similare.

Comisia Europeană urmează să publice pe 23 ianuarie un raport care va include liniile directoare pentru statele UE în aplicarea unor astfel de programe, inclusiv pentru verificarea solicitanţilor.