DISTRIBUIȚI

Parlamentul portughez a adoptat luni bugetul de stat pe anul 2018, prezentat de guvernul minoritar socialist, care îşi propune reducerea deficitului concomitent cu respectarea promisiunii de a întoarce pagina austerităţii, transmite AFP, potrivit agerpres.

Varianta finală a legii bugetului a fost adoptată prin voturile Partidului Socialist şi ale aliaţilor săi de stânga, în timp ce deputaţii dreptei au votat împotrivă.


Citeşte şi: Explozie puternică în Israel. Cel puţin trei oameni şi-au pierdut viaţa – VIDEO

Noul buget prevede o scădere a impozitului pe venit, o creştere a pensiilor şi deblocarea promovărilor în sistemul public, dar şi o fiscalitate mai puţin favorabilă lucrătorilor independenţi şi firmelor care realizează profituri de peste 35 milioane de euro.

La doi ani după accederea la putere printr-un pact inedit cu Partidul Comunist şi cu Blocul de Stânga (extrema stângă), guvernul socialistului Antonio Costa (foto) a ajuns la sfârşitul săptămânii trecute la jumătatea mandatului şi are în continuare o poziţie solidă în sondaje, în pofida incendiilor de pădure care au provocat decesul a peste 100 de persoane între lunile iunie şi octombrie.

Pentru finanţarea măsurilor de asistenţă destinate locuitorilor afectaţi de incendii, guvernul a fost nevoit să revizuiască în creştere ţinta de deficit public pe 2018, la 1,1% din PIB, după ce proiectul iniţial prevedea un deficit de 1%.

Citeşte şi: Accident feroviar GRAV în Belgia. Doi oameni au murit şi şapte sunt răniţi – FOTO

Strategia executivului, care constă în renunţarea la măsurile de austeritate aplicate de fosta guvernare de dreapta – când ţara se afla sub ‘perfuzia’ financiară internaţională -, s-a dovedit până acum profitabilă, în condiţiile creşterii economice.

În 2017, deficitul ar urma să atingă 1,4% din PIB, cel mai scăzut nivel din cei 43 de ani de democraţie, iar creşterea economică 2,6%, cea mai ridicată de după anul 2000.

Pentru 2018, guvernul mizează pe o creştere de 2,2% şi pe o reducere suplimentară a ratei şomajului, la 8,6% faţă de 9,2% în anul în curs.

Citeşte şi: ŞICANĂRI periculoase ruso-americane deasupra Mării Negre

De asemenea, datoria publică ar urma să-şi păstreze tendinţa descendentă, de la 126,7% în 2017 la 123,5% anul viitor.

Portugalia, ieşită în luna mai din procedura de deficit excesiv deschisă de Comisia Europeană în 2009, se numără totuşi printre cele şase state menţionate săptămâna trecută de Bruxelles ca prezentând ‘un risc de neconformitate’ cu regulile comunitare din cauza previziunilor bugetare.