DISTRIBUIȚI
epa

Parlamentul portughez a evitat demisia guvernului socialist minoritar respingând vineri diferitele proiecte ale opoziţiei menite să le permită profesorilor să recupereze creşterile de salarii îngheţate în timpul crizei, relatează AFP, potrivit agerpres.

Prim-ministrul Antonio Costa a ameninţat vinerea trecută că va demisiona dacă Adunarea va vota versiunea finală a textului, adoptată cu o zi înainte de comisia parlamentară de educaţie datorită unei alianţe neaşteptate a două partide de dreapta cu formaţiuni ale stângii radicale care susţin executivul. Guvernul susţine că adoptarea textului ar fi dus la o explozie a deficitului bugetar.


Citește și: Cutremur puternic în sud-vestul Japoniei

Opoziţia de dreapta a dat ulterior înapoi, anunţând că nu îşi va menţine susţinerea pentru această măsură decât dacă este însoţită de condiţii care reduc sensibil impactul său asupra finanţelor publice. Pe de altă parte, stânga radicală a refuzat să dea înapoi, condamnând textul la eşec vineri, în sesiune plenară.

Antonio Costa a fost acuzat de adversarii săi că a creat o criză „artificială”, ameninţând cu demisia pentru a-şi mări avantajul cu care este creditat în sondaje în vederea alegerilor europene de pe 26 mai, apoi a legislativelor prevăzute să aibă loc pe 6 octombrie.

Potrivit analiştilor, şeful guvernului a încercat să-şi întărească imaginea de administrator responsabil şi să seducă alegătorii de centru, în contextul în care el guvernează din 2015 datorită susţinerii partidelor situate la stânga eşichierului politic, care sunt ostile exigenţei bugetare impuse de Bruxelles.

Citește și: Kim Jong Un a ordonat un exerciţiu de ‘lovitură cu rază lungă de acţiune’

Beneficiar al unei relansări economice care i-a permis să pună capăt severei politici de austeritate a precedentului guvern de dreapta continuând totuşi măsurile de curăţare a finanţelor publice, executivul a dezamăgit totuşi aşteptările pe care el însuşi le-a alimentat.

De la sfârşitul anului trecut, mişcările greviste s-au succedat în mai multe sectoare ale funcţionarilor. Principala lor platformă sindicală, Frontul comun al sindicatelor funcţionarilor publici, a organizat vineri, la Lisabona, o manifestaţie pentru a solicita creşterea salariilor şi reluarea angajărilor pentru toate categoriile de funcţionari.