DISTRIBUIȚI
Yahoo

Miercuri este ultima zi de lucru din actuala sesiune a Parlamentului Poloniei, care a decis să îşi suspende sesiunea până după alegerile din octombrie, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Actuala sesiune ar fi trebuit oricum să se încheie vineri. Însă prin simpla suspendare, partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) s-a asigurat că actualul parlament, în care are majoritatea, va fi convocat pentru scurt timp înainte ca noii parlamentari să îşi înceapă mandatele. Deputaţii din opoziţie au acuzat guvernul de centru-dreapta că încearcă astfel să promoveze noi proiecte legislative.


Vezi şi: Reglare de conturi! Un român şi iubita acestuia, ASASINAŢI în plină stradă! (VIDEO)

PiS, favorit în sondaje, neagă că ar avea astfel de intenţii. „Azi avem o sesiune de o singură zi, anunţăm o pauză şi continuăm în 15 şi 16 octombrie. Nu e nimic extraordinar”, a declarat preşedinta camerei inferioare a Parlamentului, Elzbieta Witek. Ea a susţinut că partidul său nu va adăuga puncte noi pe agenda parlamentară în cele două zile din octombrie, iar suspendarea sesiunii le va permite aleşilor să se concentreze asupra campaniei electorale.

Cu toate acestea, opoziţia arată că suspendarea este fără precedent în istoria parlamentară a Poloniei. Malgorzata Kidawa-Blonska, candidată la funcţia de premier din partea principalei grupări de opoziţie, Coaliţia Civică, a declarat postului de radio TOK FM că „asta înseamnă că PiS are vreun plan ascuns – fie nu crede că rezultatul alegerilor va fi pozitiv pentru ei şi vrea să se asigure, fie vrea să pregătească vreun proiect de lege care nu ar fi putut fi adoptat în condiţii normale”. „Nu se fac astfel de lucruri de dragul parlamentarilor. Sigur nu e un semn bun”, a adăugat ea.

Citeşte şi: 9/11. Osama Ben Laden, ‘micul terorist din Afganistan’ care a îngenuncheat America

Alţi parlamentari au sugerat că PiS poate ascunde de electorat unele informaţii economice negative şi va rectifica bugetul după alegeri, înainte ca noul Parlament să depună jurământul. „Vor să introducă modificări imediat după alegeri, despre care nu vor să sufle o vorbă înaintea alegerilor, fiindcă ar putea influenţa rezultatele?”, a întrebat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, liderul Partidului Ţăranilor Polonezi (PSL).

Un sondaj de opinie efectuat în 6-7 septembrie de IBRiS creditează coaliţia condusă de PiS cu 42,4% din intenţiile de vot, iar Coaliţia Civică de opoziţie cu 22,7%, în timp ce blocul de stânga Lewica ar primi 13,1% din voturi, iar PSL/Kuzik 5,6%. Reuters menţionează că Coaliţia Civică este considerată pro-europeană, iar PiS a fost criticat de UE pentru subminarea statului de drept.