DISTRIBUIȚI

Parlamentul Ungariei a adoptat marţi în unanimitate un decret susţinut de cinci partide care condamnă „ilicita lege a educaţiei din Ucraina” şi cere adoptarea de măsuri împotriva acesteia, relatează MTI, conform agerpres.

Moţiunea a fost iniţiată ca răspuns la noua lege educaţiei din Ucraina, care interzice învăţământul în limbile minorităţilor în ciclurile superioare celui primar.


Citeşte şi: Zapad-2017 – Un elicopter militar a tras din greşeală asupra spectatorilor. Două persoane sunt rănite grav

Decretul susţine că noua lege restricţionează grav drepturile comunităţii ungare din Ucraina la educaţie şi la folosirea limbii materne.

În plus, noua lege nu doar că încalcă normele europene, dar contravine şi mai multor tratate internaţionale fundamentale pe care Ucraina le-a semnat în mod voluntar pentru protejarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a minorităţilor, se mai arată în moţiune.

Decretul cere liderilor Ucrainei să respecte „valorile comune europene ale democraţiei şi statului de drept” şi să oprească aplicarea noii legi. Documentul solicită de asemenea guvernului ungar să ia toate măsurile pentru a împiedica aplicarea noii legi.